artikel

Bankengijzeling

bouwbreed

Bankengijzeling

Met de val van Lehman Brothers vielen bij overheden en toezichthouders plotselings de schellen van de ogen. De financiële wereld had er een potje van gemaakt.

Met grootschalige reddingsoperaties met gemeenschapsgeld werden banken in het zadel gehouden. Er zijn stresstesten bedacht om banken te monitoren, het toezicht is verder aangescherpt en vanuit Europa hebben ze in het kader van de Basel III afspraken solvabiliteitsratio’s opgelegd gekregen. Kortom, een knap stukje crisismanagement.

De wereldwijde financiële crisis heeft ons ook doen beseffen dat geldstromen wellicht anders moeten worden ingericht. Het instituut NHI daagt pensioenfondsen nu uit om in Nederlandse vastgoed te beleggen en particuliere beleggers worden gevraagd om in de middeldure huursector te investeren. En is investeren in het verduurzamen van ons vastgoed niet een betere investering dan 13 miljard euro per jaar door de schoorsteen verstoken zoals we nu volgens Platform31 doen? Onlangs verlaagde de Europese centrale bank weer de basisrente tot een historisch laagtepunt met een massale vlucht uit spaarrekeningen tot gevolg. Het maakt het investeren in stenen nog interessanter.

De stoere maatregelen van het kabinet voor de koop- en huursector dalen in. Dus alles wordt weer langzaam koek en ei. Alles? Nee, zeker niet alles. Want de geldverstrekking door banken is nog altijd een drama. Daar hebben velen last van, niet alleen consumenten maar ook bouwers. Banken zeggen: we willen wel, maar we mogen niet.

Wat krijgt nu voorrang: Basel III of economische dynamiek? Wie neemt de regie bij dit dilemma? De politiek hoor je niet. Zowel de banken als wij worden door de politiek gegijzeld. Wie gaat ons nu eindelijk écht redden?

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel