artikel

Wat merkt u van het herstel in de bouw?

bouwbreed

Wat merkt u van het herstel in de bouw?

Tekenen van herstel? Nog weinig van te merken. Deze eerste stelling in het lezerspanel van Cobouw leverde 117 reacties op, van hen was twee derde het daarmee eens. Op deze pagina een selectie uit de inzendingen. Vandaag kunt u reageren op de volgende stelling, deze luidt: Bouwwerkgevers zijn beter af zonder bouw-cao. Over twee weken vindt u hier de uitslag.

Eens: 66% 

Matthijs van Daal, architect Carreras van Daal

“Als architect was het de laatste jaren lastig om werk te vinden, van 2010 tot 2013 honderden brieven gestuurd, zonder succes, dus sinds september zelfstandig bezig na een ww-periode. Nu ben ik afgelopen maand benaderd via via of ik bij een belangrijke speler in de bouwmaterialen een belangrijke innovatiefunctie wil bekleden. Als dat niet op herstel duidt? Ik krijg er weer zin in.”

Eric Hogenbirk, Directeur HBA Hogenbirk

“Berichtgeving is net het weer, dan schijnt de zon en dan regent het. Zelf merk ik dat opdrachtgevers terughoudend zijn. Ze houden nog steeds pas op de plaats.”Aad Wubben, architect Wubben.Chan Architecten

“Het blijft voor ons ‘schrapen’. De opdrachtenportefeuille neemt niet toe. Er worden nu wel door aannemers/ontwikkelaars plannen uit de la gehaald om te realiseren, waarvan de werkzaamheden voor ons al een paar jaar geleden zijn afgerond.”

Frans Beurskens, accountmanager Rouwmaat

“De stelling klopt helemaal. Toch lijken de kansen te keren. De verkoop van woningen begint aan te trekken, architecten krijgen weer meer opdrachten, een teken dat er meer activiteit in de markt komt. Andere sectoren lopen vooruit op de bouw, ook hier is een opgaande trend waarneembaar.”

Martin Valk, eigenaar Arbo Impact

“Bij onze dienstverlening voor deze sector merken wij dat werkgevers nog altijd terughoudend zijn in het vergroten van de personele capaciteit. De ontwikkelingen en impact die straks bijvoorbeeld ook een Wet werk en zekerheid zal hebben, wordt door ons voor hen nauwlettend gevolgd. Het accent ligt nog op het duurzaam reduceren van kosten. Gelukkig is die mogelijkheid nog altijd aanwezig, omdat organisaties die binnen ons werkveld nog niet ten volle benutten.”

Peter Fransen, eigenaar Infra Domus

“De bouwwereld wil zo graag zien dat de markt weer aantrekt; dit laat vooralsnog op zich wachten. Met veel ‘trots’ worden omzetstijgingen van 0,8 procent gepresenteerd. De bouw is volgend en trekt pas echt aan wanneer er voldoende vertrouwen is. Echter, het volume dat we kennen uit het verleden wordt niet meer gehaald. Laten we accepteren dat de markt kleiner blijft en dat bouwen geen doel op zich moet zijn. Er is niets mis met een kleinere bouwkolom.”

Oneens: 34%Robert-Jan van den Berg, leidinggevende CROW

“Herstel was er altijd al en het is derhalve een misvatting om te stellen dat je dit wel of niet kan merken. De herschikking van het bedrijfsleven is succesvol aan het verlopen en dat zien wij wel. We zijn anders gaan werken en dat maakt dat werkgelegenheid zich dus ook op een andere wijze laat zien. Met bijna 900.000 zzp’ers, of beter gezegd zelfstandige professionals, zal het werken dus ook anders moeten. Dat is geen herstel maar verbetering. Het is dus beter om te spreken van tekenen van verbetering. Ja, die zijn er. Kijk maar naar de hoeveelheid vrachtauto’s op de weg en passagiers op Schiphol. We zijn goed op weg nu nog deze ontwikkeling vasthouden en de komende jaren wordt het beter.”

Hans Kaandorp, marketing en communicatie Steenfabriek Vogelensang

“Wekelijks volg ik meerdere bouwinformatiebronnen. Het aantal bouwinitiatieven dat omgezet is in een concreet plan is nog gering. Heel positief vind ik het bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap. Aan deze werkwijze moet meer ruimte gegeven worden. Acties om deze werkvorm meer inhoud te geven, zijn nuttig. Architecten die in een dergelijke werkvorm beland zijn zouden met behulp van communicatiedeskundigen getraind moeten worden in het overdragen van kennis.” 


Deze week luidt de stelling: Bouwwerkgevers zijn beter af zonder bouw-cao. Wilt u reageren? Meld u dan aan voor ons lezerspanel op http://bouwpanel.cobouw.nl

Reageer op dit artikel