artikel

Over de splinter en de lantaarnpaal

bouwbreed Premium

Over de splinter en de lantaarnpaal

Ik geef het niet graag toe, maar stiekem ben ik toch wel een beetje een techneut. Ik betrap mezelf de laatste tijd op valkuilen waar ik anderen zo graag voor waarschuw: te veel focussen op details, terwijl het hogere doel uit beeld raakt. Zo druk bezig zijn met de splinter in je vinger, dat je vol tegen een lantaarnpaal aanloopt.

Als ik zo een beetje om me heen kijk, trappen we er allemaal in. Ik twijfel er dan ook niet aan dat je een van onderstaande (uiteraard hypothetische) situaties aan den lijve hebt ondervonden. Het is een dag voor aanbesteding en je neemt met je tenderteam het emvi-plan nog eens door. Het wordt laat, want: over iedere zin ontstaat discussie. Woordvolgorde. Gebruiken we borgen of garanderen? En ‘je kunt beter geen zinnen met en beginnen’. Vaak vurige debatten over persoonlijke voorkeuren die voor de beoogde lezer niet het verschil gaan uitmaken tussen een 6 of een 7.

Of: je bent aanwezig op een bouwvergadering waar de twee projectleiders lange discussies hebben over een technisch detail of een minimale contractvoorwaarde, terwijl het project langzaam uitloopt op een impasse. Beide partijen weten wat de projectdoelen zijn en oplossingen liggen voor het oprapen.

Of je hebt overleg op de redactie van de krant, waar de aanwezigen verzanden in een fel debat over het lettertype van de bijlage, terwijl het onderwerp van gesprek eigenlijk was hoe je die moeilijke doelgroep beter kunt bereiken.

Waar draait het nou echt om? Ik kan natuurlijk eindigen met een mooie analogie dat je even stil moet staan in het licht van de lantaarnpaal om die vervelende splinter er goed uit te trekken. Maar het is veel belangrijker die splinter af en toe gewoon te laten zitten.

Bas Klaver, procesmanager VBK Groep, Hoorn

Reageer op dit artikel