artikel

Opmars van IT biedt nieuwe kansen

bouwbreed

Opmars van IT biedt nieuwe kansen

De ontwikkelingen en toepassingen van informatietechnologie gaan steeds sneller. Alle ontwikkelingen gaan toe naar personifiëring van de toestellen. We gebruiken apparaten zakelijk maar vaak ook privé waardoor een mobiel instrument zoals een tablet of smartphone een verlengstuk wordt van ons lichaam en geest.

Bellen of sms’sen is al lang niet meer het enige wat we er mee doen. Door het gebruik van dergelijke apparaten, ook op de werkplek, genereren we enorm veel data die ons iets vertellen over die werknemer op de werkplek. Even los van de discussie over privacy en het prudent omgaan met vergaarde data kunnen we enorm veel voordeel halen om het werk nog veiliger te maken. Dat heeft alles te maken met het persoonlijk gebruik van de smart devices en de mogelijkheden tot datavergaring en analyse van metadata. Langzaam begint het begrip wearablebekend te worden. Dit is een apparaat, handzaam gemaakt en zo vormgegeven dat je het op je lijf kunt dragen, bijvoorbeeld als horloge, als armband of anderszins. Dit biedt enorm veel mogelijkheden doordat deze wearables barstensvol zitten met sensoren die van alles en nog wat registreren en meten. Ze kunnen nog nét niet het gedrag en de cultuur meten maar verder heel veel. Dit heeft te maken met verschillende sensoren die in de apparaten verwerkt zijn om plaatsbepaling mogelijk te maken en andere sensoren die beweging, druk en temperatuur meten. Gemiddeld meer dan een tiental sensoren die dag in dag uit continu informatie verzamelen.

Hiervan wordt al gebruik gemaakt door winkeliers, die kunnen nagaan wie in de winkel komt en waar ze zich bevinden. Je zou daar gebruik van kunnen maken op de werkplek: door middel van plaatsbepaling kun je personen lokaliseren. Dit is vooral van belang bij alleenwerkenden of ingeval van nood, als iemand niet meer in staat is om te reageren.

Accelerometers

Nieuw in dit opzicht is het verbinden van de wearables met biometrische sensoren, activity trackers in de vorm van accelerometers en sensoren die hersenactiviteit, hartslag en temperatuur op het lichaam meten. In combinatie met intelligente systemen kunnen ze op afstand registreren of het nog goed gaat met de persoon.

Deze andere toepassingen van de smartphones bieden veel kansen en mogelijkheden. Dit geldt ook voor de wijze waarop informatie wordt aangedragen en verwerkt. Gingen we in het verleden met boeken en naslagwerken aan de slag, doen we het nu papierloos, met gebruikmaking van tablets. Kennelijk willen we de informatie kort en bondig aangeleverd krijgen, anders kost het te veel tijd om de informatie te verwerken. Kort, bondig, actueel en makkelijk vindbaar zijn de begrippen die er bij horen. Dat betekent ook geavanceerde zoekmachines die de juiste informatie vinden op basis van enkele trefwoorden. De gebruiker op de werkplek wil andere informatie, korter en bondiger, praktisch toepasbaar op de wearables

Een mooie ontwikkeling in dit opzicht is het testen van de Google Glass op de bouwplaats. Zo kan de medewerker de benodigde informatie opvragen en kan deze door de ingebouwde camera en microfoonfunctie, een deskundige op afstand mee laten kijken. Dat scheelt een hoop heen en weer geloop, tijd en geld.

De ontwikkelingen gaan snel en passen in een beeld waarin de sector samen met de opdrachtgevers juist zijn verantwoordelijkheid pakt: in de governance codeVeiligheid in de Bouw wordt ook verwezen naar uniforme data die de bouwbedrijven verder gaan helpen. Toepasbaar op het moment dat je het nodig hebt van inspectielijsten tot toolbox, lmra en digitale werkvergunningen.

Als bijkomend voordeel wordt informatie vergaard die nog meer inzicht geeft in de veiligheidsprestaties van de bouw en die een nog betere benchmark geeft. Vanzelfsprekend staat deze informatie ten dienst van de hele sector.

We spreken als het ware over een combinatie van kennis en bewustwording die moet zorgen voor een additionele veiligheid en dat is nodig want in een bouwproces verandert de omgeving voortdurend. Medewerkers gaan uiteindelijk vertrouwen op een hoog niveau aan voorzieningen omdat ze dat gewend zijn van hun werkgever en zijn niet meer continu alert waardoor de kans op ongevallen weer toeneemt. Door het toepassen van de slimme mobieltjes kun je de medewerkers van tijd tot tijd iets laten doen; een lmra, bijvoorbeeld of een zaagtest als ze de bouwcirkelzaag willen gebruiken. Je zou zelf zo ver kunnen gaan dat ze een bouwzaag alleen nog maar kunnen gebruiken als ze de zaagtest hebben uitgevoerd. Andere toepassingen liggen bijvoorbeeld in de bouwhelm: met behulp van biometrische sensoren in de hoofdband wordt gemeten wat de hersenactiviteiten zijn. Als personen in slaap dreigen te vallen, kun je een signaal afgeven.

Als je de bouwhelm niet draagt binnen de reguliere tijden, geeft deze een signaal af.

Kortom, genoeg mogelijkheden die een moderne ontwikkeling van veiligheid kunnen betekenen.

Jos Schouten, veiligheidskundige bij Aboma in Ede.

Reageer op dit opinieartikel via Twitter op @abomabv of @Cobouw

Reageer op dit artikel