artikel

Liften van de toekomst testen

bouwbreed

Liften van de toekomst testen

Wolkenkrabbers van een kilometer of hoger vragen om liften die twee keer zo snel zijn als sprinter Usain Bolt. Voor de ontwikkeling van die liften bouwt ThyssenKrupp in Zuid-Duitsland een testtoren van 244 meter hoog. De Duitse liftgigant voorziet een grote groei van hoogbouw: alleen vorig jaar al werden er wereldwijd 73 gebouwen hoger dan 200 meter opgeleverd.

ThyssenKrupp is het vooral te doen om de binnenkant van de toren. De betonconstructie met een diameter van 21 meter en een wand die verjongde van 40 naar 30 centimeter biedt plek aan negen liftschachten. Daarin wil het bedrijf de liften van de toekomst ontwikkelen, testen en certificeren. Volgens marketing manager Rob de Haan zijn in de nabije toekomst liften met snelheden van 18 meter per seconde nodig. “Daarmee ben je in 90 seconden in de top van een 1500 meter hoge toren. Niet dat zulke torens er al zijn, maar er wordt al wel serieus over nagedacht”.

Reageer op dit artikel