artikel

Lessen van een bankoverval

bouwbreed Premium

Lessen van een bankoverval

Op YouTube is een kort filmpje te zien, dat overduidelijk inzichtelijk maakt wat er gebeurt als mensen protocollen volgen zonder om zich heen te kijken.

We zien bankrovers in het zwart een bank uitrennen, de vluchtauto in. Voor ze kunnen wegrijden, worden ze klemgereden door drie politieauto’s. Wauw, denk je, dat is snel. De politieagenten stappen uit, en rennen met getrokken wapens de bank in. Allemaal. De vluchtauto blijft nog even stilstaan, en slalomt dan langzaam langs de politieauto’s en rijdt weg. Google ‘Los Angeles bank robbery fail’ om het filmpje te bekijken.

Het laatste decennium is de aandacht voor protocollen, procedures en richtlijnen exponentieel gegroeid. Dit komt door de toegenomen regelzucht en controledrang. Is de maatschappij daar nu veel mee opgeschoten? Naar mijn mening staan de voordelen niet in verhouding tot de nadelen. Mensen worden verplicht om protocollen te volgen, en niet meer aangemoedigd om zelf na te denken. Met als gevolg dat we op de bouwplaats discussies krijgen over de vraag onder wiens verantwoordelijkheid een probleem valt. En intussen verergert het kleine probleempje tot een groot probleem, omdat het niet direct is aangepakt. Als je het de professional vraagt, had hij het probleempje het liefst verholpen voor het goed en wel zichtbaar was. Dat zou een boel faalkosten schelen! En het houdt ook die vermaledijde juristen buiten de poort. Kortom, bekijk dit filmpje eens samen met je team. En bespreek wat voor lessen jullie uit deze bankoverval kunnen trekken voor je eigen handelen.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Video: Los Angeles bank robbery fail

Reageer op dit artikel