artikel

Koorddansen

bouwbreed

Koorddansen

Een van de lastige elementen van aanbestedingen is dat niet alleen opdrachtgevers, maar ook inkopers de inschrijvingen beoordelen.

Theoretisch zou je daar niet per se iets van hoeven merken en zijn de eisen van beide partijen evenredig in een bestek terug te vinden. De praktijk wijst echter vaak anders uit, vooral in de traditionele aanbestedingen. Dat heeft nogal wat impact. Ruwweg wil de gemiddelde inkoper een goede deal, weinig risico’s en een te hanteren contract en zoekt de opdrachtgever naar de grootst mogelijke kwaliteit op lange termijn en ontzorging. Compleet andere prioriteiten.

Hop, daar beland je zorgvuldig uitgedachte aanpak in een spagaat. Als je je op de opdrachtgever richt krijg je de opdracht niet, richt je je op de inkoper dan heb je achteraf vaak een ontevreden klant. Vooral als het al een bestaande klant is.

Helder: je moet ze dus allebei aanspreken. Balanceren.

Begin met uitzoeken wie je eigenlijk voor je hebt. Als de samenstelling van een beoordelingsteam qua functies niet bekend wordt gemaakt: vraag er vooral naar. Wordt er niets bekendgemaakt? Houd er dan alsnog rekening mee dat er een mix van beide bij de beoordeling is betrokken.

De inkopers kun je tegemoet komen via prijs, zekerheid, en gemakkelijk te benaderen informatie. De opdrachtgever spreek je aan via ondersteuning van zijn lange termijn doelstellingen in de plannen van aanpak. Daar heb je wel input voor nodig. Geen ruimte om jullie vakkennis in te brengen? Breng het ter sprake. Zie je consequenties voor de kwaliteit in de voorgestelde algemene inkoopvoorwaarden? Breng het ter sprake. Houd rekening met de opdrachtgever, zelfs als het je geen punten oplevert. Dat scheelt een hoop relatiemanagement als je met de opdracht aan de slag mag.

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bijTenderwise

Jessica van der Burg beantwoordt uw niet-juridische vragen over het inschrijven op aanbestedingen. Mail uw vraag naar: cobouw@tenderwise.nl

Reageer op dit artikel