artikel

Geen hoop, geen angst

bouwbreed

Geen hoop, geen angst

‘We zijn de hele dag door bezig met informatie tot ons te nemen, maar kunnen ons nauwelijks meer ergens op concentreren. Zelfs ons brein past zich aan. We hebben steeds minder tijd, maar zijn niet bepaald effectief.

Weet je dat de telegrafist van de Titanic diverse waarschuwingen kreeg over het naderende ijs? En weet je wat zijn antwoord was? Shut up, I’m busy… Het is om te lachen als het niet zo treurig was.’

Margaret Wheatley, een 72-jarige Amerikaanse organisatiedeskundige was onlangs in Nederland om haar nieuwe boek te promoten. Ver van huis, nieuwe moed in deze dwaze wereld, is de titel. Hoe blijf je vol goede moed in een wereld die ver van huis is?

We leven immers in een tijd die in toenemende mate onbeheersbaar lijkt. En dat leidt tot frustratie en onmacht. Zelfs onderzoekers en beleidsmakers raken steeds vaker ontgoocheld. Ondanks alle inspaning zijn ze niet langer bij machte stappenplannen naar een betere wereld te implementeren. Het stokt al bij de analyse. Want door factoren en processen te analyseren, kunnen we wat ontstaan is niet ongedaan maken. Een steeds complexer netwerk van interacties is de ontwikkeling gaan sturen. Denk maar aan ecologische of klimaatsystemen. De systemen zijn ons boven het hoofd gegroeid en we vinden geen weg terug. We zijn verdwaald! En of dat nog niet genoeg is, blijven we oude kaarten gebruiken om een nieuwe weg te vinden.

Wheatley nodigt haar lezers uit tot krijgerschap. Dat start met het laten varen van hoop. Ja, de vrouw is nogal radicaal. Hoop is een gevaarlijke bron van motivatie, eigenlijk een valstrik. Want pal achter hoop loert zijn eewige metgezel: angst. Bang om tekort te schieten, teleurgesteld te zijn als alle inspanning toch onvoldoende bleek en noem er nog maar een paar.

Wat wel werkt? Vertrouwen en volharding. De dingen durven zien zoals ze zijn. Als je denkt dat het om woorden gaat, lees dan zeker het boek. Het zet aan tot reflectie.

Angela van de Loo, directeur van Target Point

Reageer op dit artikel