artikel

Einde van een openbaar tijdperk

bouwbreed Premium

Einde van een openbaar tijdperk

De wereld van de openbare aanbesteding is rap aan het afkalven. Ten opzichte van 2009 is het aantal openbaar gepubliceerde aanbestedingen gehalveerd. Voor een belangrijk deel als gevolg van de Aanbestedingswet.

Maar het lijkt een trend die breder is dan dat. Zo hoorde ik in de auto een commercial van Werkspot, die ongeveer als volgt luidde: ‘Werkspot is vernieuwd. Zo zijn de online biedingen afgeschaft en kun je je nu nog beter onderscheiden op kwaliteit.’ Geen online biedingen dus meer op deze klussite. Openbaar tegen elkaar opbieden leidde blijkbaar niet tot de gewenste resultaten. En daarbij ook nog een beweging richting kwaliteit. Een soort emvi dus.

Combineer deze trend met een herstel van de markt (dat moet er binnenkort toch echt van komen) en de ‘openbare aanbesteding’ lijkt een bijzonderheid te worden. Want als er iets te kiezen is, laat een ondernemer de openbare aanbesteding als eerste vallen. Zeker als die op laagste prijs gaat. En dus wordt een openbaar aangekondigde aanbesteding weer een uitzonderingsprocedure. Eentje voor echt grote werken. Waar ook iets te verdienen is. De rest van de markt gaat onderhands en laat zich leiden door ervaringen uit het verleden. Eigen ervaringen of die van anderen. Via referenties op plekken als Werkspot.nl, of via ‘past performance’. En die hebben weer als voordeel dat er meer samengewerkt wordt.

De gunfactor komt daarmee terug. Misschien is het het mooie weer van de afgelopen tijd, maar mijn gevoel zegt dat de donkere dagen van wantrouwen en onbegrip op hun eind lopen. Een nieuwe generatie bouwondernemers en opdrachtgevers is opgestaan en daar zien we nu al de eerste tekenen van! En zeker, er zullen af en toe nog wat wolken voor de zon schuiven, maar de vooruitzichten zijn goed. Het wordt een mooie zomer.

Joost Fijneman, Hoofd BouwendNederland Advies

Reageer op dit artikel