artikel

Diep respect

bouwbreed Premium

Diep respect

Iedereen heeft wel een dag: Moederdag, Vaderdag, Koningsdag (daar moet ik nog steeds aan wennen), de Dag van de Duurzaamheid, de Dag van Respect, de Dag van de Bouw.

Bij ABT vieren we op 7 november zelfs de Constructiedag. Om aandacht en waardering te geven aan onze constructeurs. We trakteren ze met constructief gebak: bokkenpoten. Maar dat is niet de échte datum voor de constructeur. Nee, die enige echte dag is volgende week donderdag 22 mei. Dan wordt de jaarlijkse Constructeursdag georganiseerd. Een dag waarop constructeurs elkaar ontmoeten en van elkaar leren. En zich letterlijk verdiepen in constructies, want de locatie is ook dit jaar weer bijzonder: op 26 meter diepte, in het diepste station van Nederland. Een plaats waar je alleen met groot respect voor de constructeur naar kunt kijken.

Er is een aantal vaste onderdelen. De dag begint met de ledenvergadering van VNconstructeurs. Aan het eind van de dag worden de nieuwe registerconstructeurs beëdigd. En daartussen ligt een heel lezingenprogramma, waarin nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied worden getoond, projecten toegelicht en kennis gedeeld. Constructeurs kunnen zo van elkaar leren. Ook van elkaars fouten. Want onder het motto ‘nooit meer doen’ vertellen ieder jaar een paar gerenommeerde constructeurs openhartig over gemaakte fouten in hun projecten, om anderen hiervoor te behoeden. Ik heb diep respect voor deze ontwerpers.

Tot slot wordt aan het eind van de dag de Constructeur van het Jaar bekendgemaakt. Welke constructeur wordt door zijn vakgenoten verkozen tot ambassadeur? Hij mag een jaar lang ons prachtige vak uitdragen: het ontwerpen en uitwerken van constructies die er toe doen in onze samenleving. Die een veilige basis vormen voor onze gebouwen en infrastructuur. Voor velen lijkt dit vanzelfsprekend, maar wij zouden daar heel wat meer respect voor moeten hebben.

Johan Galjaard, voorzitter van VNconstructeurs

Lees meer over Constructeursdag

Reageer op dit artikel