artikel

Wetenschapsactivisme

bouwbreed

Wetenschapsactivisme

Gisteren gaf ik een bijdrage aan de masterclass ‘Energieneutraal renoveren’ van de BNA. Zoals vaker in zo’n setting presenteerde ik daar in het begin van mijn presentatie een animatie die de opwarming van de aarde toont, gebaseerd op temperatuurmetingen van de laatste eeuw.

Zo illustreer ik graag het statement dat één van de redenen om de gebouwde omgeving energieneutraal te helpen maken, de klimaatverandering zou kunnen zijn. De andere reden is de eigen portemonnee, omdat juist de gebouwde omgeving (de woning van veel mensen) alles in zich heeft om op een economisch verantwoorde wijze energieneutraal te maken. Nog voor ik aan dat tweede argument toekwam, kreeg ik de volgende opmerking uit de zaal: “Ik ben hier gekomen om iets te leren over energieneutraal renoveren, maar wat u nu verkondigt is maar een mening”. Zij bleek een klimaatscepticus te zijn, kennelijk vooral aanwezig voor het tweede argument.

Onderweg naar mijn volgende afspraak hoorde ik in de auto een enthousiaste commissaris van de Koning in Flevoland het belang van de komst van een vliegveld in Lelystad toelichten. Geconfronteerd met de uitspraak van emeritus hoogleraar luchtvaarteconomie Hugo Roos: “In Europa is er een overcapaciteit aan luchthavens. Dat geldt ook voor de omgeving van Lelystad. Vanuit de markt is er geen behoefte aan”, reageerde hij: “.. als bestuurder word ik een beetje moe van hoogleraren, want ik hoor bij elk standpunt of bij elke actiegroep ook een hoogleraar die een mening heeft”.

Dit alles riep bij mij in herinnering de levendige discussie tijdens het symposium ‘Duurzaam doen’. Het ging over de verantwoordelijkheid van wetenschappers om hun kennis niet alleen te verspreiden via de wetenschappelijke media, maar ook, ja zelfs juist, in de publieke arena: wetenschapsactivisme. Wetenschap kan immers onderbouwing leveren voor vermoedens en meningen.

Op basis van kennis uit theorie én praktijk hebben we in het innovatie-implementatieprogramma De Energiesprong de afgelopen jaren enorme vooruitgang gezien in de ontwikkeling van energieneutrale woningen laten zien. Een onderwerp dat nog wel meer aandacht verdient, willen we de energietransitie doen slagen. Maar goed, dat is alleen maar mijn mening.

Ivo Opstelten, lector Hogeschool Utrecht

Reageer op dit artikel