artikel

Waterig zonnetje

bouwbreed

Waterig zonnetje

Het voorjaar staat weer op de kalender en zo links en rechts bespeur ik al wat positieve geluiden. Natuurlijk, het is nog wat voorzichtig, maar ook in onze sector is toch een heel waterig zonnetje zichtbaar.

De economische groei is iets hoger dan verwacht, het overheidstekort daalt en het consumentenvertrouwen neemt wat toe. Tegelijkertijd zijn banken nog terughoudend met het verstrekken van kredieten en hypotheken. Door de bezuinigingen en fiscale maatregelen van de overheid neemt de bestedingsruimte af en stijgt de werkeloosheid nog steeds.

Kortom, het is koffiedik kijken hoe dit alles voor ons vakgebied gaat uitpakken. Misschien zijn de positieve geluiden simpelweg wel het gevolg van wensdenken? We willen met z’n allen zo graag. Vijf lange jaren van crisis eisen hun tol. Er is een gigantisch aantal vaklieden ontslagen. Er zijn duizenden bedrijven over de kop gegaan en velen hebben grootschalige afboekingen moeten doen. En we moeten ook de imagoschade voor de sector niet vergeten. Welke jongere vindt op dit moment ons vakgebied nog aantrekkelijk voor zijn of haar toekomst?

Daarentegen kunnen de positieve geluiden natuurlijk ook komen omdat beleidsplannen beter aansluiten bij de nieuwe realiteit en dat ondernemers nieuwe marktkansen zien en grijpen. Aan het begin van de crisis zaten veel van onze branchegenoten nog in een ontkenningsfase. Zo van; ‘het waait wel over en het komt wel weer goed’. Inmiddels hebben veel ondernemers zich aan de huidige omstandigheden aangepast. Het harde werken lijkt nu eindelijk zijn eerste vruchten af te werpen. Laten we ons daarom niet vermoeien met de ‘hoe het kan vraag’ maar er vooral van profiteren. Dus, geniet van het waterig zonnetje!

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel