artikel

Volksverlakkerij

bouwbreed

Volksverlakkerij

Op 28 juni 1953 werd in het Rotterdamse Bouwcentrum door lijpe baksteenbaronnen het fundament gelegd van een slim en duurzaam propagandamiddel. Om verdere uitbreiding van het ‘witte-boordenproletariaat’ te voorkomen was het gewenst dat het volk besefte dat handenarbeid niet minder behoorde te worden gewaardeerd dan andere arbeid.

Metselkampioenschappen voor arbeiderskinderen was een prachtig instrument om bakstenen en het metselambacht in de schijnwerpers te zetten. Het jaar daarop werd een nog sterker marketingfenomeen ingezet, namelijk de Zilveren Troffel. Na ruim zestig jaar staat deze wisseltrofee nog steeds symbool voor excellent vakmanschap. De wedstrijden voor lts-leerlingen zouden decennialang grote invloed hebben op de inhoud en kwaliteit van de metselopleidingen, niet op zijn minst door de enorme competitiedrang van een harde kern metselleraren.

Als 15-jarige metselleerling mocht ik er zelf aan deelnemen. De eerste treinreis in 1966 en de Spido rondvaart liggen beter in mijn geheugen dan de uitslag. Later was ik als metseldocent een van die ‘strijders’ die via de rug van de leerlingen met trots en regelmaat een vaantje kon toevoegen aan de prijzenkast. Als juryvoorzitter heb ik daarna jarenlang de niet onbelangrijke taak gehad om de rangorde mee te bepalen.

Waren de wedstrijden oorspronkelijk een getrouwe kwalitatieve afspiegeling van de metselopleidingen in ons land, geleidelijk aan is het een grote vorm van volksverlakkerij geworden. Hoogwaardigheidsbekleders mochten prijzen uitreiken aan een geforceerd nepniveau, dat in geen enkele verhouding staat tot het gemiddelde vmbo-gefröbel. Momenteel is het baksteencircus neergestreken in het Overijsselse Dalfsen, waar wordt gestreden voor de eerste plaats en voor de Zilveren Troffel. Met alle respect voor de initiatiefnemers vraag ik mij af hoe je in godsnaam een wedstrijd kunt organiseren met iets wat niet meer bestaat.

Harry Verhoeven, studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel