artikel

Under-the-table-work?

bouwbreed Premium

Under-the-table-work?

Bij mij in de buurt wordt ingrijpend verbouwd. De hoofdaannemer blijkt de ruwbouw te doen en de regie. Het uitbreiden van het huis en het dak is zijn uitvoerende klus. Naast de twee man die er aan werken, is er zelfs nog een eigen loodgieter; een oudere man, die straks vast vervangen wordt door een zzp’er.

De stukadoors (eigen busje, 06) hebben kennelijk een uurcontract. Ze vliegen een tijdje in en uit. Dan zijn er “de Polen”, zoals de hoofdaannemer ze noemt. Aangeleverd overigens door een Nederlander (eigen busje, 06). Zij ruimen eerst de bende buiten op, slopen dan de inbouw en doen de afbouw binnen. Het is een ploegje met een kern van twee, per dag aangevuld met een of twee anderen. Dan scharrelt er nog een installateur tussendoor (eigen busje, 06). Aan het schilderen en de ‘tuin’ zijn ze nog niet toe, maar ik denk zo maar dat ook hier de “Polen” wonderen gaan verrichten.

Niets bijzonders, zo’n beschrijving. Zo doen we dat toch in de bouw? Gefragmenteerd, veel verschillende specialisten, ondoorzichtige aansturing, maar uiteindelijk toch een opgeleverd huis. Het punt dat ik wil maken is dat ik de boekhouding van het project wel eens zou willen zien.

In The New Yorker betoogde de beroemde James Surowiecki (van The wisdom of the crowds) daar onlangs dat het economisch herstel in Amerika vooral buiten de statistieken om plaatsvond. Het herstel vond niet plaats in de reguliere economie, maar in de undergroud economy. “Casual employment often becomes under-the-table-work; the arrangement has become a way of life in the construction industry. In a recent survey of three-hunderd thousand contractors, two-thirds said they had no direct employees, meaning that they did not need to pay workers’ compensation insurance or payroll taxes. In other words, for lots of people off-the-books work is the only job available”. Hij heeft het over California, maar is/wordt het hier veel anders?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel