artikel

Samenwerken

bouwbreed Premium

Samenwerken

Bouwen is feitelijk een geweldige teamsport. Hoewel er in deze teamsport helaas nog te veel individualisten actief zijn, zie ik in mijn omgeving gelukkig toch ook steeds meer opdrachtgevers en marktpartijen die het belang van samenwerken ontdekken.

Daarmee lijkt het erop dat eindelijk langzaam maar zeker het besef begint door te dringen dat echte samenwerking in ieders belang is.

Natuurlijk gaat deze zoektocht naar eigentijdse samenwerkingsvormen met vallen en opstaan. Er moet eerst vaak veel oud zeer worden opgeruimd of overwonnen worden. Ook zijn de gevolgde processen om tot een samenwerking te komen divers en variëren van een plompe vraag als “wil jij deze grondpositie overnemen, want wij kunnen er niets meer mee”, tot de inmiddels tot kunst verheven emvi-selecties met X-factorachtige optredens. Maar er zijn inmiddels ook opdrachtgevers die de sector aanspreekt op hun kracht en de vraag stellen; “zullen we samenwerken, ieder vanuit zijn vakkennis en naar beste eer en geweten?”

Zij hebben inmiddels ontdekt dat wij als volwaardig lid van het team een absolute meerwaarde kunnen hebben. Neem de corporatiewereld die sterk aan het veranderen is. Enerzijds wordt er stevig in hun marktpositie ingegrepen, anderzijds moeten zij wel betaalbare producten voor een specifieke doelgroep blijven leveren. Wij kunnen als sector samen met corporaties hiervoor de juiste oplossingen vinden. Onze organisatie is daar bijvoorbeeld succesvol in. Zeker omdat wij, naast onze kennis, vakmanschap, creativiteit en financiële middelen, vooral ook ons empathische vermogen inzetten om deze nieuwe soort marktvraag te beantwoorden. Deze ontwikkeling is daarom absoluut het ontdekken waard. Maar dat moeten we wel met elkaar doen, sámen. Als een team.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel