artikel

Leuk en lekker

bouwbreed

Leuk en lekker

Duurzaamheid werd jarenlang geassocieerd met geitenwollen sokken; met mensen die hielden van zelf hobbyen, omgeven door enige vaagheid, vaak ten koste van goede smaak en stijl.

Maar er is veel veranderd. Op je tablet kun je zien hoeveel je windmolen of zonnepaneel voor jou verdient; hoe leuk is dat! Bij hippe, duurzame restaurants zoals ‘Uit je eigen stad’ in Rotterdam blijk je goed te kunnen eten. Duurzaamheid is geen opgave meer, maar is leuk en lekker!

Dit bleek ook in het afstudeerproject van Erik Gathier die een Next Generation Low Impact Hous e ontwierp bij ontwikkelende woningbouwer ERA Contour. Hebben bestaande low impact huizen weleens het karakter van een ‘hobbit-hol’, hij zocht naar een aantrekkelijke vorm die toch een lage milieu-impact zou hebben. En dat lukte.

Hij bepaalde wat aantrekkelijk was door eerst zijn doelgroep te bepalen. Deze bleek ‘blauw of turquoise’ te zijn met karakteristieken als: welvarend, comfortabel, luxueus en design. Daar hoort een ruimtelijke, kwalitatieve en landelijke woning bij. Om een low impact te krijgen stelde hij de volgende oplossingen voor:

• Reciprocal frame: een vorm van houtbouw waarbij zonder verbindingen een zelfdragende constructie kan worden ontworpen, waardoor zelfbouw eenvoudiger wordt.

• Groot overstek waardoor minder directe lichtinval en minder benodigde koeling.

• Deels in de grond bouwen, waardoor enorm op energie kon worden bespaard door gebruik te maken van de thermische massa van de grond.

• Parapluconstructie waarbij een waterdichte isolatielaag wordt aangebracht in de grond rondom het huis. Deze zorgt ervoor dat de grond naast de woning niet afkoelt door uitstraling of infiltratie van koude regen.

• Earth tube ventilation, waarbij in de winter koude lucht door de grond wordt verwarmd. Hiermee is minder verwarming nodig. Door een bypass en de warmere grond onder de paraplu werkt deze beter dan conventionele grondbuisventilatie. Het is een alternatief voor koude-warmte-opslag.

Wat mij betreft een geslaagd voorbeeld van hoe duurzaam wonen leuk en lekker kan zijn.

Prof. Michiel Haas was afstudeerhoogleraar van dit mooie project. Op 11 april houdt hij zijn afscheidsrede aan de TU Delft.

Karel Terwel, docent en onderzoeker Civiele Techniek, TU Delft

Reageer op dit artikel