artikel

De wijze vrouw

bouwbreed

De wijze vrouw

Hoera. Niet vanwege Koningsdag, maar omdat het kabinet in zijn almachtige wijsheid eindelijk een maatregel heeft genomen die voor de bouw zoden aan de dijk zet. Op termijn, dat wel, maar toch. Dan heb ik het over de mantelzorg-boete. Ouderen die het lef hebben bij hun kinderen in te trekken, krijgen onmiddellijk minder AOW.

Volstrekt terecht natuurlijk. Bij het groeiend aantal ouderen en zonder de mantelzorgboete, zouden veel van die ouderen uit gemakzucht maar bij hun kinderen intrekken. Lekker makkelijk. Niet meer zelf boodschappen doen, stofzuigen of eten koken, wat een vooruitzicht.

Voor de bouw zou dat een regelrechte ramp betekenen. Het dankzij dit kabinet opgelopen woningtekort waardoor de prijzen nog enigszins op peil blijven, zou door dat samenwonen binnen korte tijd omslaan in een gigantisch woningoverschot. Voor woningbouwers zou er dan geen droog brood meer te verdienen zijn.

Gelukkig heeft het kabinet dat zien aankomen en de AOW-korting bedacht. De vele kinderen die hun ouders wel in huis zouden willen nemen, zullen dat nu niet doen. De ouderen zijn mede omdat de toegang tot zorginstellingen steeds meer dichtgetimmerd wordt, gedwongen langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat ook de gemiddelde leeftijd nog steeds toeneemt, zal het woningtekort alleen maar verder oplopen. Gouden tijden breken derhalve aan voor de woningbouw.

Toch is het nog even opletten. Door de politieke constellatie met een kabinet dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is het altijd maar weer afwachten wat de gedoogpartners doen. Zo ook in dit geval. De ChristenUnie heeft al laten weten dwars voor het idee van de mantelzorgboete te gaan liggen.

De regeringspluchewellust van dit kabinet kennende, zal die dreiging alleen al voldoende zijn om het kabinet bakzeil te laten halen. De spreekwoordelijke perfiditeit van de overheid komt dan weer bovendrijven zoals ook het geval is met het gestuntel rond het lage btw-tarief voor isolatie. Geheim houden tot minstens eind december, moet de fiscus bedacht hebben. En dan roepen dat het al op 15 oktober bekend had kunnen zijn. Het riekt naar een onrechtmatige overheidsdaad. En zoals mijn tante al zei: “Wat zo stinkt, dat eet ik niet.” Een wijze vrouw dus.

Reageer op dit artikel