artikel

De transitie in de bouw kan alleen samen

bouwbreed Premium

In Cobouw verscheen 16 april een artikel onder de kop ‘De transitie in de bouw maken we niet samen’ van Jan Willem van de Groep, die zichzelf opTtwitter @Greenspirator noemt. Het blijkt dat hij met dit betoog geen gevoel heeft met de huidige marktsituatie. De transitie in de bouw maken we namelijk wel degelijk samen. In één volzin serveert Van de Groep alle kleine aannemers af: “Onderhand moeten we van alle mislukte duurzaamheidsprogramma’s toch geleerd hebben dat verduurzamen langs de lijn van de aannemer om de hoek kansloos is.” Dat vele duurzaamheidsprogramma’s mislukt zijn ligt niet aan de keuze om met de aannemer om de hoek te werken. Sterker: het subsidiegeld voor deze programma’s is juist verdwenen in de zakken van pedante mannetjes en vrouwtjes die verzuimd hebben deze aannemers in te zetten.

Gelukkig zijn er nog kansen voor deze verder in de ogen van Van de Groep zinloze bedrijven: ze kunnen altijd nog meubelmaker worden en straks geïntegreerde componenten afnemen van de toeleverende industrie zodat ze een krachtige propositie kunnen etaleren aan hun klanten. Tja, hoe simpel wil je de wereld afschilderen. De grootste obstakels zijn immers de zeer beperkte behoefte en mogelijkheden van de klant. Ik ken nog niet veel woningeigenaren of verhuurders die voor 60.000 euro hun woning ‘integraal’ willen aanpakken omwille van een lagere energierekening. Ook Van de Groep weet dat die werkelijkheid veel weerbarstiger is dan de kinderlijke eenvoud waarmee hij zijn transitie voorstelt. Om dan de bijdrage van de kleine aannemer af te serveren alsof hij overwegwachter is, getuigt van weinig affiniteit met dit deel van de bouwsector. De meeste mensen bij de patatfrietkraam eten nu eenmaal niet vaak in een sterrenrestaurant. Dat geldt ook voor verbouwingen.

Het is ook niet nodig. Het canvas van energiebesparing is breder: 70 procent zet de eerste stappen, 29,95 procent zet twee stappen tegelijk en 0,05 procent kegelt zijn huis omver om in te gaan op de ‘krachtige propositie’ van de integrale verbetering in één keer. Dan is het nog veel. Dat daarin een verschuiving nodig is, begrijp ik, maar het inspireert niet om daarvoor het mkb door het putje te spoelen alsof die bedrijven het verkeerd doen. Aan de vraagkant zullen meer mensen de eerste stappen zetten en vervolgens moeten we hen meenemen om door te gaan. Die hardwerkende mkb’ers kunnen daarop inspelen en zouden daarin geïnspireerd kunnen worden. Dan doen we het wel degelijk samen. Tijd dus voor een echte greenspirator.


Chris Brijnes, algemeen directeur Meer met Minder 

 

Reageer op dit artikel