artikel

De commissie en de rechter

bouwbreed

De commissie en de rechter

Vorige week kwam de eerste rapportage uit van de Commissie van Aanbestedingsexperts. Dat is die nieuwe, laagdrempelige commissie waar u met klachten terecht kunt. Een interessante rapportage, die bol staat met statistieken.

Er zijn in krap een jaar tijd zeventig klachten aangemeld. Daarvan zijn er 47 inhoudelijk in behandeling genomen. Dat is een mooi aantal. Maar hoeveel is dat nu werkelijk? Om er een gevoel bij te krijgen, heeft de commissie gekeken hoeveel rechterlijke uitspraken over aanbesteden er te vinden zijn. Over die zelfde periode. Wat blijkt? Dat zijn er maar 25! Gepubliceerde uitspraken weliswaar. Dus dat kunnen er uiteindelijk nog wel wat meer zijn. Qua ordegrootte zit dat in dezelfde categorie

Weten we de commissie inmiddels dus beter te vinden dan de rechter? Dat zou fantastisch nieuws zijn. Want één van de belangrijkste, achterliggende doelen van de commissie was nu juist om geschillen bij de rechter weg te houden. Maar toch heeft het ook een keerzijde. Want als we de commissie gaan belasten met ‘voer voor de rechter’, moet de commissie ook ‘rechtertje’ gaan spelen. Waarheidsvinding. Wie heeft gelijk? De klagende inschrijver of de aanbesteder? Daarbij past de vraag wat waar is. En is er geen plek meer voor de vraag wat verstandig is. En dat terwijl een advies van de commissie bij uitstek geschikt is om juist ook deze doelmatigheidsvraag te beantwoorden.

Is het slim om de eisen zo te verwoorden? Is het gunningssysteem wel verstandig? Is de keuze voor de procedure wel zinvol gemotiveerd? Dat zijn vragen waar we in de praktijk mee zitten. En waarvan we eigenlijk nog niet zo goed weten hoe de commissie daarmee zal omgaan. Hoogste tijd dus om het eens te proberen. Dat kunt u zelf doen. Maar u kunt ook het Aanbestedingsinstituut tippen. Met een goede tip gaan we zeker aan de slag. Hierbij beloof ik de tipgever een vermelding in eenvolgende column. Wie roept?

Joost Fijneman, hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel