artikel

Vrijen

bouwbreed

Vrijen

“Het enthousiasme om te vrijen is niet overal even groot”. Nou, die kop in Cobouw van donderdag trok wel mijn aandacht. Vooral omdat het een uitspraak was van een bestuurder van Bouwend Nederland. Jeetje, die club houdt zich ook overal mee bezig!

Nu zetten ze ook al de slaapkamer van de eindgebruiker centraal! Het artikel bleek te gaan over het vergroten van het ‘wij-gevoel’. Zonder dat lopen vrijages al gauw op niets uit. Ik moest meteen denken aan de fijne column van Karin Rog onder de titel: Seks in de bouw. Het lijkt er op dat haar advies binnen is gekomen bij Bouwend Nederland. Ik moet zeggen: ik juich het toe. De vereenvoudiging van de verenigingsstructuur is nu een hot topic. De tijd van veel vergaderen en veel vertegenwoordigingen begint aan zijn eind te komen. De meeste mensen worden ook niet heel blij van vergaderen, volgens mij.

Maar is de vereenvoudiging van de verenigingsstructuur voldoende om dat wij-gevoel te creëren? Ik denk dat het een mooi begin is. Maar de volgende vraag is: wie zijn ‘wij’ eigenlijk? Vertegenwoordigen de leden van Bouwend Nederland de hele bouwsector? Nee, eigenlijk niet. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat de bouw in beweging is. Samenwerken met allerlei partners in het bouwproces is een noodzaak. Een paar jaar geleden noemden we dat ketensamenwerking, maar laat dat woord ‘keten’ er maar af. Dat suggereert toch nog een zekere mate van hiërarchie en volgtijdelijkheid.

Zou het wij-gevoel dan niet veel breder moeten worden gemaakt? De afdelingen van Bouwend Nederland kunnen voorop lopen door samenwerking te zoeken met andere ondernemers in hun regio: de architecten, de installateurs, de ingenieurs, de toeleveranciers, de gespecialiseerde aannemers. Zo kom je bottom-up tot bouwpartnerclubs. Vanuit die sterke positie bepaal je met elkaar de regionale agenda, en lever je input aan de landelijke club. Het enthousiasme om te vrijen zal een stuk groter zijn met zo’n diversiteit aan partners.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel