artikel

Volledige proef met Solarbee tegen blauwalg in zwemplas

bouwbreed

Het Hoogheemaadschap van Delfland installeert morgen opnieuw de Solarbee in de Krabbeplas bij Vlaardingen. Het apparaat wordt ingezet tegen blauwalg, waardoor de waterkwaliteit zodanig moet verbeteren dat in de plas gezwommen kan worden.

De Solarbee is een drijvende opstelling, die werkt op zonne-energie. De installatie zorgt voor langeafstandcirculatie van het water in de gehele plas. Vorig jaar is het apparaat, de eerste in Europa, ook al ingezet in de Krabbeplas, maar de ziekmakende blauwalg was toen al aanwezig. Gedurende die proefperiode is wel een vermindering van de blauwalg geconstateerd, maar of de Solarbee daar debet aan was kon niet worden aangetoond. Nu moet die nog groeien en verwacht het hoogheemraadschap concrete resultaten te kunnen melden. Overigens wordt het apparaat in Amerika al op grote schaal en met succes ingezet in ruim vijfhonderd meren en plassen.

Reageer op dit artikel