artikel

Vernieuwen vanuit compassie

bouwbreed

Vernieuwen vanuit compassie

Of ik mee wilde werken aan het organiseren van een conferentie over vraaggestuurd onderhoud. Natuurlijk, dat is mijn werk. Het verzoek van de betreffende klant maakte het bijzonder. Dienstbaarheid was het centrale vertrekpunt.

Gelukkig, geen techniek, supply chain of innovatie, dacht ik. Of we dan maar iemand uit de hotelbranche konden vragen. “Want daar weten ze pas echt wat dienstbaarheid is.” Op dat moment werd ik alert. Geld verdienen aan dienstbaarheid is natuurlijk heel mooi. De hospitality desk weet hoe dat moet, toch?

Met mijn voorstel om in gesprek te gaan met zuster Toos ging de klant meteen akkoord. “Dit is wat we bedoelen, dienstbaarheid is een houding.” We gingen en gaan nog een stapje verder. En dat brengt mij bij compassie. Werken vanuit compassie gaat immers vooral over attitude. En compassie gaat aan dienstbaarheid vooraf. Het heeft geen zin om maniertjes te leren, want die werken alleen in bepaalde situaties. Het gaat er vooral om in elke situatie het juiste te doen.

Klinkt als spiritualiteit, hoor ik denken. En wat moeten we daar mee in onze concrete wereld? Spiritualiteit, kunst en wetenschap zijn disciplines die schatten aan inzichten en denkbeelden en daardoor inspiratie en motivatie kunnen opleveren. Motivatie heb je zeker nodig als je op weg bent van planmatig naar vraaggestuurd onderhoud. Ofwel als je wilt vernieuwen. Spiritualiteit krijgt pas echt waarde in onze samenleving als ze door managers of professionals wordt geïmplementeerd. Als leiders zich aangetrokken voelen tot de inzichten gebruiken ze hun vormkracht en charisma doorgaans tot het ‘in de wereld zetten’ van dat gedachtengoed. Voor een ‘dochter uit het katholieke zuiden’ altijd fijn als de binnen- en de buitenwereld samenkomen. Over zingeving gesproken. Nog mooier als je klant er enthousiast aan meedoet. Dan krijgt een initiatief vleugeltjes. Of beter nog bezinnen we ons eerst over wat werkelijk duurzaam verbindt.

Angela van de Loo, directeur van Target Point

Reageer op dit artikel