artikel

Snel 3D scan met Australische ‘wijwaterkwast’

bouwbreed Premium

Snel 3D scan met Australische ‘wijwaterkwast’

Hij is misschien niet zo nauwkeurig als stationaire 3D-laserscanners, maar veel en veel sneller. De uit Australië afkomstige ZEB1 biedt uitkomst voor wie snel een constructie of gebouw in kaart wil brengen of hoeveelheden wil bepalen in een gronddepot.

De ZEB1 is vernoemd naar speelgoedfiguurtje Zebedee dat balanceert op een grote springveer. De ronddraaiende laser van de ZEB1 is ook gemonteerd op zo’n wiebelende veer en zwenkt tijdens het scannen voortdurend op en neer. Zo brengt hij terwijl de bediener door een gebouw loopt, de complete constructie in kaart van vloer tot plafond. Het ziet er een beetje uit als een priester die een gebouw inzegent met zijn wijwaterkwast. “Maar het werkt heel effectief”, verzekert Bas Notenboom van distributeur Leap3D.

Reageer op dit artikel