artikel

Partnerprogramma

bouwbreed Premium

Partnerprogramma

Onze grootste branchevereniging ondergaat een vernieuwingsslag. Dit jaar is het jaar van de waarheid en van de grote omwenteling binnen de club. Het moet anders.

Wij zijn ook lid, stimuleren actief en soms wellicht luidruchtig, het nieuwe denken en handelen. Veranderen doe je immers samen, in het proces en niet vanaf de zijlijn. Mijn man ontving een uitnodiging voor de bestuurdersdag en stuurde deze digitale uitnodiging zonder toelichting door. Ik weet dat er in het naastgelegen kantoor glimlachend op mijn reactie werd gewacht. De uitnodiging kent namelijk een partnerprogramma. De bestuursleden gaan praten over de toekomst van onze branche en de vereniging, de partners gaan op een rondvaartboot, een masker maken, op een trommel slaan of leren kiekjes maken. Echt. Aansluitend mag je weer op zoek naar je man, de avonturen van de middag doornemen en samen naar het diner.

Er is een doelgroep voor deze middaginvulling, ik weet het, maar past dit in het vernieuwend denken? Stel het bestuurslid is een vrouw, met een mannelijke partner? En de nieuwe generatie ‘partners’, zit die te wachten op een zelfgemaakt masker? Ik kan mij niet voorstellen dat de afdeling evenementen dit bedenkt. Denk dat een van de heren van het old-boysnetwerk zegt: “Regel dat maar, dat vinden de dames heel leuk, al jaren.” Ook de branchevereniging heeft medewerkers die vol energie wat willen betekenen voor de branche, willen vernieuwen. Te groot is echter de groep die dit stagneert, zand in de ketting strooit.

Af en toe zie je verbeterpuntjes, maar dit soort uitnodigingen lees ik zuchtend. Een branchevereniging passend in de huidige tijdgeest, hier is behoefte aan. Toch kent het gemiddeld regio- of sectorbestuur nog steeds geen vertegenwoordiging van deze vernieuwde afspiegeling. Zelfs na pensionering wordt de bestuurszetel met moeite vrijgegeven. Stoppen als senior bestuurder is echter plaatsmaken voor de toekomst en afscheid nemen van wat was.

We gaan overigens wel naar de bestuurdersdag (exclusief partnerprogramma). Je moet met elkaar blijven praten en af en toe hardop zeggen wat je denkt en dan afsluiten met een ‘ongedwongen samenzijn’. We hebben nog een hele weg te gaan. Verandering kost tijd, maar ook lef. Doe eens gek, verzin eens iets anders.

Karin Rog, Commercie & Communicatie TWW, Oldenzaal

Reageer op dit artikel