artikel

Exit raad van commissarissen?

bouwbreed Premium

Exit raad van commissarissen?

Drie weken geleden vroeg ik me af hoeveel ellende een groot bedrijf kan verdragen voordat het in echt zwaar weer komt.

De kenmerken: rode cijfers, onvermogen dat te veranderen, forse reputatieschade vanwege de Portugese kwestie (zal ik maar eufemistisch zeggen), integriteitsschendingen (in binnen- en buitenland) en afnemend vertrouwen van aandeelhouders. Ik sloot af met de opmerking: we gaan het – ben ik bang – meemaken of het bedrijf voor of na de schipbreuk uiteenvalt.

Intussen zijn de commissarissen op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Rare actie, eigenlijk. Stuurloos en dan de stuurman naar huis sturen. Stuurt de RvC dan ondertussen? Lijkt me sterk. En wie heeft er eigenlijk twee financiële experts in de raad van bestuur benoemd? Dat was de RvC toch? Wie vond het niet nodig daar een visionair neer of bij te zetten, die ervaring heeft met de veranderende omstandigheden op de bouwmarkt? Opnieuw de RvC. Wie heeft toegestaan dat het bedrijf de afgelopen jaren telkens in opspraak is gekomen? De RvC. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Want de problemen zijn niet nieuw.

Steeds opnieuw is er sprake van een vertrekkende bestuurder of directeur “wegens verschil van inzicht”. Eigenlijk vind ik dat de raad van commissarissen beter zelf had kunnen aftreden om ruimte te maken voor vernieuwing. Ik heb nog wel een lijstje in mijn achterzak van mannen en vrouwen die goed weten wat de markt de komende jaren van bouwbedrijven verlangt. Het zou weleens verrassende uitkomsten kunnen geven als die commissaris worden, want nu dobbert het schip nog steeds in zwaar weer.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel