artikel

Een hele prestatie

bouwbreed

Een hele prestatie

Het is een heel gedoe om in aanbestedingen social returngoed te verwerken. Waar tovert u bijvoorbeeld zo snel een legertje arbeidsgehandicapten vandaan? De veelgehoorde klacht is dat het allemaal zo ad hoc is. Als de opdracht is uitgevoerd, kan de social return-doelgroep weer terug achter de geraniums. Dat kan toch niet de bedoeling zijn wanneer mensen goed werk hebben geleverd?

Voor aanbestedingen onder de drempelwaarde is er een nieuwe manier in opkomst om te belonen dat u op structurele wijze een bijdrage levert aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. PSO-Nederland en TNO hebben de zogenaamde PSO-prestatieladder ontwikkeld. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen en doen dat op een kwalitatief goede manier. Bij de gemeente Apeldoorn kan u dat bijvoorbeeld een flinke fictieve korting opleveren.

Maar laten we reëel zijn, u heeft vast een bepaald beeld bij het niveau en de verschijning van arbeidsgehandicapten. Daarom zal ik u vandaag eens van uw bureaustoel laten vallen. Zit u stevig?

Ik ben hartstikke gehandicapt door een zeldzame bindweefselaandoening. Echt waar. Met een invalidenparkeerkaart en al. (Die pumps waren alleen maar voor de foto). Deze columns werden regelmatig geschreven vanuit het ziekenhuis, een revalidatiecentrum of vanuit bed in plaats vanuit mijn kantoor. En wees eerlijk, daar heeft u nooit iets van gemerkt.

Ik vertel u dit om twee redenen. Ten eerste om u over te halen om over uw vooroordelen heen te stappen. Wanneer u nu social return of PSO leest, hoop ik dat het plaatje dat u van een arbeidsgehandicapte heeft, wellicht wat positiever gekleurd is doordat u dan (ook) mij even in gedachten heeft.

De tweede reden is dat dit een afscheidscolumn is. Na elf productieve jaren als advocaat, docent en columnist wordt het tijd voor iets fysiek minder belastends, zo geeft mijn lijf aan. Wat dat ‘anders’ gaat worden, weet ik nog niet. Maar door instrumenten als de PSO-prestatieladder kan ik in de toekomst mogelijk extra marktwaarde creëren. Voor mezelf, maar ook voor u. En dat is een hele prestatie.

Yvette Brummelhuis, advocaat bij PlasBossinade Advocaten, Groningen

brummelhuis@plasbossinade.nl

Reageer op dit artikel