artikel

Daten is weten

bouwbreed

Daten is weten

Wie heden ten dage een levenspartner zoekt, heeft diverse datingsites ter beschikking. Je maakt een profiel aan waarbij je nadenkt over wie je bent, wat je leuk vindt, en wat voor soort partner je zoekt.

Je wordt zeker gevonden, want duizenden potentiële partners waren rond op het internet. Je krijgt ongetwijfeld een geschikte reactie. Heb je daarmee je partner gevonden? Nee, natuurlijk niet! Daarvoor moet je elkaar in levenden lijve ontmoeten. Dan pas weet je het. Je ziet, hoort, ruikt en voelt datgene wat niet in het profiel stond. Die vreselijk piepstem, irritante grapjes die je doen rillen van afschuw. Of… een zwoele stem en gracieuze handgebaren die je ziel raken.

Gaat het bij een (openbare) aanbesteding niet net zo? Je zoekt een samenwerkingspartner voor het ontwerpen, realiseren en beheren van bijvoorbeeld bouwwerken, infrastructuur of ICT-diensten. Maar wat voor internetdaters en ook voor het bedrijfsleven heel normaal is – het voeren van vele gesprekken om de juiste partner te kiezen – is voor de overheid een wandeling op eieren.

Na publicatie van een aanbesteding is communicatie via een ontmoeting of telefoon aan extreem strenge regels gebonden. De publieke aanbesteder ontvangt ‘profielen’ met prijzen en plannen van vaak onbekende partijen. Op basis van tekst moet worden besloten welke partner – soms voor vele jaren – het beste past.

Allang is bekend dat via het woord op papier slechts 10 procent van de informatieoverdracht plaatsvindt. Een telefoongesprek levert nog eens 10 procent extra informatie op. Pas bij de ontmoeting wordt de resterende 80 procent van de informatie overgebracht. Wees als aanbestedende dienst dus niet bang om de biedende partijen uit te nodigen. Laat hen een presentatie geven ter verduidelijking van hun plannen. Observeer, vraag door, zorg dat je sleutelfunctionarissen kunt beoordelen, doorgrond hun projectaanpak en de competenties die daarbij van belang zijn. Maak van de date een zwaar gunningscriterium. Beoordeel het gebodene SMART en verifieer het ‘profiel’ van de inschrijver. De inschrijvende partijen zullen zich met trots en overgave laten zien en u kunt een partner kiezen die het meest geschikt is, die u begrijpt, u aanvult en met u samenwerkt. Lang en gelukkig.

Eelco Nap, business-consultant inkoopstrategie en tender support bij Balance – Advies, Projecten, Interim

Reageer op dit artikel