artikel

Dag van de Ingenieur

bouwbreed

Dag van de Ingenieur

“Innovatie is een mind-set en een must.” Hier sloot Mark Rutte zijn toespraak op de Innovatie Conventie in Brussel van afgelopen dinsdag mee af. Het is goed dat onze premier dit aangeeft, als NLingenieurs zetten we ons al jaren in voor een innovatiever Nederland.

Toch blijft de schoen in Nederland wringen. Op de innovatielijst zakken we een plaatsje. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is duidelijk dat andere landen zich sterker verbeteren dan Nederland. Een belangrijke reden is de terugloop van investeringen voor onderwijs en innovatie. Er zijn bezuinigingen op publiek-private samenwerking en op de fiscale instrumenten voor innovatie (400 miljoen). Ook een land als Duitsland zakt op de ladder, met name door dezelfde punten. Uit de cijfers kun je zien dat Duitsland de laatste jaren fors minder investeert in onderwijs en nog slechts 1,5 procent van het bbp gaat naar innovatie.

De invloed van de overheid op innovatie is beperkt, maar wel essentieel. Onderwijsinvesteringen en fiscale voordelen voor R&D zijn twee belangrijke instrumenten voor de overheid, naast de rol als launching customer. Ook de manier van aanbesteden is van belang. Nog te vaak wordt er louter op prijs gegund, waardoor innovatie een onmogelijkheid wordt. Onlangs is er een uitspraak gedaan door de Commissie van Aanbestedingsexperts dat een gemeente onjuist emvi heeft ingezet. Het was gewoon een verkapte ‘laagste prijs aanbesteding’. Het is goed dat deze uitspraak er is. Puur kiezen op laagste prijs zorgt zelden voor goede kwaliteit, laat staan innovatie.

Gelukkig zijn er genoeg goede voorbeelden. Enkele hiervan worden volgende week woensdag getoond tijdens de Dag van de Ingenieur in Eindhoven. Tien prachtige projecten worden hier getoond; van een chip die waterverontreiniging meet tot een schip dat industriële restwarmte vervoert. Een van deze projecten zal de Vernufteling ontvangen, de prijs voor het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project.

Omdat Rutte, als Nederland in 2016 voorzitter is van de EU, innovatie het speerpunt wil maken, is het niet meer dan logisch dat de Dag van de Ingenieur in 2016 Europees georganiseerd zal worden; in Nederland. Ook in 2016 vindt de DvdI de derde woensdag in maart plaats, dus de agenda van onze premier kan alvast geboekt worden.

Ed Nijpels, voorzitter NLingenieurs

Reageer op dit artikel