artikel

‘Strategist’ met pochet

bouwbreed

‘Strategist’ met pochet

“Denkt u dat u een ‘strategist’ bent? Dan vergist u zich waarschijnlijk”, schrijft een Amerikaanse gura (een vrouwelijke guru, zal ik maar zeggen).

Ik wist het wel. ‘Strategist’ is om te beginnen geen Nederlands woord. En bovendien is het dus volgens mijn gura geen (of zelden een) beroep. Raar dat iemand (of moet ik schrijven: niemand) zich dan siert met zo’n chique aftiteling. Maar ik las het toch echt, toen ik een stapeltje Cobouws doornam. Ik word altijd al vrolijk als iemand zich bestuursvoorzitter of managing partner van zijn eigen bv noemt of cco (de tweede c staat dan voor ‘creative’, denk ik) van iets kleins, maar dat iemand zich nu ook al ‘strategist’ gaat noemen…

Nog zo één, in diezelfde stapel: de pochet. Een foto in Cobouw, een grote zelfs, zo ongeveer ingezoomd op het pochet (in een borstzakje van een veel te wijd vallend jasje, overigens). En die pochet blijkt bij geamuseerd bestuderen een soort rafelig lapje. Voorbij het stadium om je neus in te snuiten. Een lapje, waar de kat mee heeft mogen spelen. Zo’n pochet is dus net zoiets als die rare aftiteling.

Beide voorbeelden heb ik nodig om u op te roepen in 2014 weer de kwajongen te worden. U moet serieus doorvragen naar dat beroep. En vragen of het leuk is om ‘strategist’ van je eenmansbedrijf te zijn? Of dat goed verdient? En wat je daar allemaal niet voor moet leren? En of hij al veel van zijn eigen adviezen heeft laten implementeren door zichzelf? En dat lapje moet u ondertussen achteloos uit zijn borstzak trekken en daar uw lekkende vulpen aan af vegen. Liefst met een schaapachtig gezicht alsof dat normaal is. Net zo normaal als dat rafelige lapje.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht (l.vulperhorst@aef.nl)

Reageer op de column via mail of twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel