artikel

Papadag

bouwbreed

Papadag

Papadag. De dag dat een secretaresse mij vertelde dat de betrokken projectleider niet te bereiken was, omdat hij een wekelijkse papadag had, heb ik dit woord in een persoonlijke bijzondere woordenlijst geplaatst.

Gewoon ‘vandaag niet bereikbaar’ voldoet ook volgens mij. Papa ben je toch, net als mama, ook voor het leven? Overigens heb ik als werkende moeder nooit het woord mamadag in de mond genomen, ik ben er of ik ben er niet, details zijn niet van toepassing. Bij mannen schijnt ook het eerder vertrekken uit een overleg om de kinderen uit de crèche te halen een soort aha-effect teweeg te brengen, het bewuste-gehuwde-vader-effect. Dat charmante tintje ontgaat mij overigens, ik vind het meer foute planning.

Het gaat mij niet om het feit, maar om de term. De term papadag is echter van deze tijd. Past binnen het nieuwe werken. Flexibele werktijden op flexibele werkplekken. Flexibel werken zorgt echter vaak ook voor verarming van de persoonlijke directe contacten op en met het werk. Alleen een groeps-whatsapp vervangt een echt gesprek niet. Over 30 jaar ziet de wereld er totaal anders uit. De helft van de nu bestaande banen is dan overbodig door robots en nieuwe technologieën, tenminste, volgens een aantal economiehoogleraren. Wat houdt ons vak dan nog in over dertig jaar? En wat moet dan de andere helft van de beroepsbevolking doen over dertig jaar? In ieder geval krijg je dan wellicht volop tijd om samen te ‘zwangeren’ en de kinderen te zien opgroeien. Misschien is er een opvoedrobot, die daarnaast ook kookt en de was doet, dan heb je in ieder geval de hele dag tijd voor ‘qualitytime’ om de relatie goed te houden. Ik ben heel benieuwd naar het gemiddelde huishouden in 2044. Kijken of we dan de term papadag nog kennen. Wellicht kan papa dan ook bevallen, dan delen we echt alles samen.

Karin Rog, commercie & communicatie TWW, Oldenzaal

Reageer op dit artikel