artikel

Over trots in de (Co)bouw

bouwbreed Premium

Over trots in de (Co)bouw

Het idee om een loterij te verbinden aan de postcode kwam vast van mensen. Perfect voelden zij de angst van ons mensen aan om overgeslagen te worden wanneer de hele straat wordt overladen met geld. Voor het geval uw buurtgenoten bescheiden het geld op een rekening parkeren, parkeert de loterij ook nog een nieuwe bolide op ieders oprit. De bolides die onontkoombaar staan te glimmen trekt de maatschappelijke geëngageerde onder ons niet altijd over de streep. Zij gaan overstag door ze een excuus te bieden: een deel van uw geld gaat naar een goed doel!

Waarom dit in Cobouw thuishoort? Omdat er bouwgerelateerde alternatieven bestaan. Talloze kleine organisaties in het buitenland zetten zich in door van gedoneerd geld de armsten op deze wereld te voorzien van fatsoenlijke huisvesting, liefst van beton. Dit soort organisaties, zoals Constru Casa in Guatemala, weten hoe belangrijk een goede woning is voor een familie. Het biedt onderdak, werkgelegenheid, draagt bij aan de gezondheid, en biedt eigenwaarde. Het mooie van deze ‘geluksloterij’: al uw gespendeerde geld gaat naar ‘een goed doel’. Als dat nog niet mooi genoeg is: hoe meer mensen ‘meespelen’ hoe groter de kans is dat de hele straat een mooi huis krijgt. We begrijpen immers hoe erg het is als onze buren niet meedelen in de nieuw verworven rijkdom in de straat, nietwaar?

Waarom deze column over trots gaat? Het belang van het bouwen van een woning, deed mij beseffen dat wij bouwers best trots mogen zijn. De mensen die te pas en te onpas roepen dat ze graag ‘een bijdrage leveren aan de samenleving’, hoor je niet vaak zeggen dat ze in de bouw werken. Echter, de bouw is in elke behoorlijke beschaving, dus ook in Nederland, even onmisbaar als de sectoren zorg en onderwijs. Door te bouwen komt er niet alleen brood op de plank voor onszelf, maar helpen we de beschaving een stap verder. Op deze barmhartigheid mogen we best een beetje trots zijn. Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Reageer op dit artikel