artikel

Nederlanders zijn geniaal

bouwbreed

Nederlanders zijn geniaal

Wat voelt dat toch fantastisch. Drie van die oranje mannetjes op zo’n podium. Vooral als er dan in Studio Sportwinter een Amerikaanse sprinter vertelt hoe erg de jonge wannabe-sprinters uit de VS opkijken tegen dat Nederlandse schaatsgeweld.

Dan voel ik me als inwoner van zo’n klein landje even verheven boven al die grootmachten. Wat zijn wij Nederlanders eigenlijk tof. En niet alleen op sportief gebied. Natuurlijk kent iedereen de grote aansprekende Internationals als Shell, Unilever, TomTom en natuurlijk de eilandenbouwer Van Oord, maar mooier vind ik die kleine Nederlandse juweeltjes die veel meer invloed hebben op de wereld dan je zou denken.

Suit Supply bijvoorbeeld, onlangs in de Tros TV Show. Een simpel concept: goedkope pakken op maat op opvallende locaties. Begonnen in het brugrestaurant langs de A4 en nu tientallen winkels tussen de 500 en 600 vierkante meter in onder andere Moskou, Shanghai, New York en Riga. Of het kleine bedrijfje Xsens uit Enschede. Een ontwikkelaar van pakken met geïntegreerde bewegingssensoren die door bijna alle superheldenfilms van de afgelopen jaren zijn gebruikt en die worden omarmd door de game-industrie. En zo kun je nog wel een paar dingen noemen waar we als Nederlanders best trots op mogen zijn. De beste dj’s, de meeste kennis van water en volgens de directeur van Vernieuwing Bouw ook nog eens koploper in verandering in de bouw.

Wat dit mij leert? Je hoeft niet groot te zijn om grote invloed te hebben op de wereld. Trots (op je land, op je werk, maar vooral op je eigen kennis en capaciteit) helpt je beter te functioneren en die kennis en capaciteiten ver uit te dragen. Je krijgt en geeft meer energie en durft beslissingen te nemen die anderen achterwege laten. Nederlanders zijn geniaal en jij ook!

Bas Klaver, procesmanager VBK Groep, Hoorn

Reageer op de column via mail of twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel