artikel

Materiaal lichter dan water, sterk als staal

bouwbreed

Materiaal lichter dan water, sterk als staal
Closeup Microtruss

Onderzoekers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) hebben een materiaal ontworpen dat lichter is dan water en even sterk als staal. Dat lukte met een 3D-laserprinter van Nanoscribe. Vooralsnog blijft het bij proefstukken op nano- en microschaal.

“Dit is het eerste experimentele bewijs dat zulke materialen kunnen bestaan”, aldus promovendus Jens Bauer van het KIT in gesprek met Akshat Rathi van de website The Conversation. Het sterkste materiaal waarvan Bauer een proefstuk op nanoschaal kon maken heeft een honingraatachtige 3D-structuur. Het is een composiet van verharde polymeer met een achteraf aangebrachte coating van aluminiumoxide (dikte 50 nanometer). Het proefstuk weerstond een druk van 280 Newton per vierkante millimeter.

Reageer op dit artikel