artikel

Goed bezig

bouwbreed

Goed bezig

Nou hebben we het eens van een ander gehoord: internationaal gezien zijn we in Nederland goed bezig met vernieuwing in de bouw. Eind januari presenteerde Don Ward, chief executive van Constructing Excellence, het verhaal over vernieuwing in de bouw in het Verenigd Koninkrijk.

Ik had hem uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen op onze jaarlijkse IMPULS! waar het hele netwerk samenkomt, dit jaar in een prachtige zaal bij KPMG in Amstelveen. In het VK is het belangrijkste speerpunt collaborative working, ketensamenwerking. Daarvoor moet gewerkt worden aan: common vision and leadership, processes and tools, en culture and behaviour.

Komt het bekend voor? Jawel. Voor iedereen in de zaal was het goed om te horen dat het VK en wij een zelfde weg ingeslagen zijn. Don Ward wist ook te vertellen dat er nog maar op een paar andere plekken in de wereld op deze manier gedacht en gewerkt wordt aan vernieuwing. Hij werkt aan een wereldwijde alliantie van deze netwerken, om kennis te delen. Een Belgische deelnemer vertrouwde mij in de pauze toe dat Nederland mijlen voor loopt op België. Een bestuurder van een ander internationaal bouwbedrijf bevestigde dat hij vanuit de internationale vestigingen inderdaad het beeld krijgt dat Nederland en het VK voorop lopen.

Het deed ons goed. In Nederland zijn we namelijk niet zo van het op de borst kloppen. En in de bouw al helemaal niet. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, het zou het motto van de Nederlandse bouwsector kunnen zijn. Dus voor een keertje dan: we zijn goed op weg! En ja, er is nog veel te doen. Nederlands als ik ben moet dat er natuurlijk wel direct achter. Het begint met praten, veel praten. En dan: gewoon doen. Met het accent op het tweede woord, en niet op het eerste. We zijn er gek genoeg voor.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel