artikel

Gezeur

bouwbreed Premium

Gezeur

Een uitbundige koning Pils in een omgeving waar wetgeving en politiek ver afstaan van de onze, geeft voldoende aanleiding om een deel van onze natie in rep en roer te brengen.

Saillant detail in deze context is een omstreden president Poetin die in het Heineken Holland House onze eigen biseksuele grootmetaalverzamelaarster had ‘geknuffeld’. Is deze geaardheid door de geheime dienst gedetecteerd? Vreemd dat we hier vinden dat onze cultuur de enige juiste is en dat ieder ander land zijn regels en moraal maar moet aanpassen zoals wij het graag zouden zien.

Sinds Willem van Oranje ‘vrijheid van geweten’ tot een van zijn strijdpunten maakte, beschouwen we onszelf als een tolerant volkje, maar dat blijkt over het algemeen niet uit het gedrag van zijn volgelingen. De ophef onlangs in Leiden waar bewonersbijeenkomsten rust moesten brengen in een buurt waar een voormalig zwemleraar zelf tot rust wilde komen, is daarvan een goed voorbeeld.

Volgens onze grondwet moet iedereen in gelijke geva llen ook gelijk worden behandeld. Men heeft recht op vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting, al is dit laatste naar mijn mening niet absoluut. De tolerantie van ons gemiddelde volkje heeft een hypocriete lading en is echt niet zo groot als graag wordt gepredikt. Maar goed, de vele edelmetalen plakken doen ons snel het gezeur vergeten dat we niet naar de ‘Russische Riviera’ hadden moeten afzakken.

Over een paar weken staan we voor een nieuwe uitdaging en worden de dagelijkse media beheerst door een ander nationaal volksspel, de keuze van een gemeentelijke bestuurslaag. Volgens een recent onderzoek kan nog niet de helft van de huidige raadsleden de ambtelijke beleidsstukken lezen. Dat zal na de verkiezingen met al die individuele lokaaltjes niet veel beter worden. Volgens Maxime Verhagen hebben de gemeenten de sleutel in handen voor het herstel van de bouw en infra. Ja, dat kan wel zo zijn, maar als je niet weet waar het slot zit, heb je daar weinig aan.

Harry Verhoeven, studio Eyckehorst Bergeijk

Reageer op de column via mail of twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel