artikel

Energieprestaties woningen met Climawin-raam een vijfde beter

bouwbreed

Energieprestaties woningen met Climawin-raam een vijfde beter

Een innovatief raamsysteem met spouw kan zorgen voor energiebesparing en warmteterugwinning in de winter en voor koeling in de zomer.

Het Climawin-systeem combineert dubbele beglazing met een frisseluchtventilatiesysteem. Sensoren die licht, temperatuur en CO2-gehalte meten, kunnen een klep onder in het raam openzetten en lucht binnenlaten. Die wordt in de spouw voorverwarmd door het zonlicht. Ook binnenwarmte, die normaal gesproken via de ramen ontsnapt, draagt bij aan de voorverwarming. De lucht verlaat het systeem via een klep aan de bovenzijde. In wintertijd komt op die manier frisse lucht opgewarmd de woning binnen. In de zomertijd kan warme lucht er juist mee worden afgevoerd.

Het Europees consortium dat het innovatieve raam ontwikkelde claimt verbetering van de energieprestaties van de woning met 18 tot 24 procent.

Reageer op dit artikel