artikel

Delibereren

bouwbreed Premium

Delibereren

Nederlanders, zeker in de bouw- en vastgoedwereld, klagen vaak over stroperige besluitvorming.

We hebben een ingewikkelde bestuurlijke structuur, veel overheden doen voor een beetje mee, Jan en alleman is betrokken bij de beleidsvoorbereiding en alles is gericht op overleg. Om de zoveel jaar gaan we op zoek naar manieren om de slagvaardigheid of de daadkracht van het besluitvormingsproces te vergroten. Grappig is eigenlijk dat dit een oordeel van onszelf over onszelf is. En we bedenken een medicijn dat ook weer goed past bij wat we gewend zijn.

We weten ook dat Nederlanders én gelukkig zijn én graag klagen. Verrassend is dat de Nederlandse besluitvorming in een belangrijk boek in de Engelstalige discussie over het falen van politieke besluitvorming als goed voorbeeld wordt genoemd. Waar het om gaat zeggen Anthony King en Ivor Crewe in hun boek The blunders of our governmentsis delibereren. Een woord dat wij niet zo vaak gebruiken, maar waarnaar wij dagelijks handelen.

Het zou goed zijn als in Engeland politici van tevoren goed nadenken en alles afwegen. Er zou veel meer onderzoek aan de voorkant van besluitvorming moeten plaatsvinden. Daarnaast zou men veel meer tijd moeten nemen voor voorbereiding en besluitvorming. In Engeland moet alles snel snel. Ten slotte zou men meer gebruik moeten maken van second opinions, adviezen, enzovoorts.

Nederland als gidsland dus: “They practise deliberation, not across the entire range of political issues, of course, but as a core part of their repertoire for dealing with difficult long-term issues.”

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel