artikel

Bimt u mee?

bouwbreed Premium

Bimt u mee?

Twee opmerkelijke nieuwsfeiten in de vakmedia. Vorige week meldden enkele websites dat ‘de installateurs’ nog niet veel hebben met BIM. Volgens onderzoek van Bouwkennis weten de meeste installatieondernemers zelfs niet eens wat BIM inhoudt. Maar begin deze week lezen we dat installateurs en industrie de basis hebben gelegd voor een definitieve doorbraak van BIM. Spreken de berichten elkaar tegen? Nee.

Het Bouw Informatie Model (BIM) heeft een grote toegevoegde waarde bij grotere bouw- en infraprojecten. Of een installateur mee-bimt, hangt in eerste instantie af van de sector waarin zijn bedrijf actief is. In de utiliteitsbouw en bij grote infraprojecten is een digitaal model inmiddels onmisbaar geworden. Ook installateurs in de woningbouw en kleinzakelijke markt zullen de komende jaren steeds vaker met BIM te maken krijgen. De installatiebranche kan niet meer om BIM heen. Hetzelfde geldt voor fabrikanten van installatieproducten.

Het BIM levert het niet alleen een betere communicatie op, maar ook aanzienlijk lagere kosten. Op 29 januari hebben installateurs, fabrikanten en leveranciers in Bunnik aanvullende afspraken gemaakt over standaardisatie van objecten voor de installatiemarkt. De betrokkenheid van de fabrikanten betekent een doorbraak. De nieuwe afspraken houden onder meer in, dat 3D-productinformatie van installatieobjecten in de toekomst zonder problemen kan worden uitgewisseld.

Het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) wordt nu uitgebreid met extra parameters voor reken- en tekentoepassingen, terwijl experts per productklasse de relevante parameters en generieke objectmodellen gaan vaststellen. Een veeleisend project, waar Uneto-VNI en FME-CWM al hun deskundigheid voor inzetten. Maar eigenlijk willen de installateurs, leveranciers en fabrikanten nóg verder gaan. De marktpartijen onderzoeken of het mogelijk is een centrale 3D-productenbibliotheek voor installatieproducten tot stand te brengen. Daarmee zouden alle standaard-productmodellen direct beschikbaar komen voor iedere relevante toepassing. Een belangrijke stap op weg naar volledig integraal werken in de bouw.

BIM is weliswaar (nog) niet voor iedere installateur relevant, maar voor de installatiebranche als geheel is de nieuwe standaard van grote betekenis. De afspraken die vorige week in Bunnik zijn gemaakt, zijn goed voor de toekomst van installerend Nederland. BIM kan nu op snelheid komen.

Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche

Reageer op dit artikel