artikel

Beste medewerkers

bouwbreed

Beste medewerkers

Ok, je hebt dus bedacht dat je het echt anders wilt in je organisatie. Je hebt geconstateerd dat verandering echt nodig is om je bedrijf succesvoller te maken. Nu de schone taak om de hele organisatie mee te krijgen.

Leiderschap is nodig! Maar hoe doe je dat? Dat was de kernvraag in ons Forum Woningbouw. Eva Boudewijn van Motion Consult gaf ons de volgende quote: “Beste medewerkers, omdat we het natuurlijk niet moeten hebben van jullie veranderinitiatieven, hebben wij als managers weer een initiatief bedacht om jullie te veranderen. We snappen dat jullie daar niets voor voelen en hebben ook al nagedacht hoe we jullie onder druk kunnen zetten. En omdat jullie uiteraard weerstand zullen vertonen, hebben we ook al bedacht hoe we daar doorheen kunnen breken. Jullie zullen het niet uit jezelf doen dus we zullen de voortgang goed in de gaten houden.” (Bron: Doorbreek de cirkel, Arend Ardon)

Deze quote leverde wel wat gegniffel op, vanwege de herkenning. De meeste veranderplannen zijn inderdaad zo ingericht. Zeker in onze sector wordt de leider nog gezien als degene die vooroploopt, degene die het het beste weet en die iedereen vertelt wat die moet doen.

Ik hoorde van een jonge leider in een groot bouwbedrijf dat zijn medewerkers het maar raar vonden dat hij hun vroeg naar oplossingen. Hij was toch de baas? Hij moest het toch weten en aan hen vertellen wat er moest gebeuren? En zeker niet andersom!

In het Forum Woningbouw bespraken we wat een leider wel moet zijn. Hij moet zijn mensen ondersteunen, ruimte creëren, en eigenlijk zichzelf overbodig proberen te maken. Dienend leiderschap is nodig om het beste uit de medewerkers te halen. Medewerkers zijn in het weekend gewoon mensen, die allerlei beslissingen nemen zonder sturing van bovenaf. Op hun werk wordt vaak maar op een beperkt deel van hun capaciteiten een beroep gedaan. Zonde, al die ongebruikte hersencellen en creativiteit! Je krijgt de beste medewerkers door ze mee te laten denken en mee te laten doen, juist in veranderingsprocessen. En zo krijg je een succesvoller bedrijf.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op de column via mail of twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel