artikel

Weet wat je niet kunt!

bouwbreed Premium

Weet wat je niet kunt!

Een van de eerste lessen in mijn werkende carrière was dat je niet alles kunt weten. Sterker nog, nadat de schok voorbij was, zag ik juist hoe sterk het overkwam richting onze opdrachtgever dat mijn ervaren collega te kennen gaf niets van een aanverwant onderwerp te weten.

Andersom is het ook waar. Groen en geel erger ik me als een politicus om de hete brij heen draait wanneer hij of zij een nieuw plan presenteert. Elke kritische noot wordt ontweken of ontkend, hoe overduidelijk het minpunt aan het plan ook is. Ik denk dan altijd: “Zeg nou gewoon dat er inderdaad nadelen aan het plan zitten, maar dat dat niet opweegt tegen de voordelen”. Zo’n wijze van communiceren zou bij mij vertrouwen scheppen. Bovendien is het “weten wat je niet kan” niet alleen een communicatief handig trucje, het is ook daadwerkelijk een competentie. Het is deze eigenschap die de plan-do-check-act-circle een cirkel maakt en geen ‘pd-lijn’.

Ook in de jaarlijkse worsteling bij het opstellen van een ontwikkelingsplan draait het om het weten wat je niet kan. Alleen op deze manier kun je stappen vooruit maken. Naast dat je weet wat te ontwikkelen of aan te passen, is het ook een zeer doeltreffende manier om fouten te voorkomen. We weten dat niemand perfect is, dus dan kun je ook maar beter gewoon rekening houden met dit gebrek. Wellicht klinkt het logisch, maar het tegendeel wordt overal om je heen bewezen: mensen die dingen doen omdat ze niet toe willen geven dat ze het niet kunnen.

Daarom denk ik dat het “weten wat je niet kunt” aan de basis staat van hoge kwaliteit, hoe paradoxaal dit misschien ook klinkt. Daar moet een kwaliteitscriterium voor de emvi van te maken zijn. Hoe overtuigend zou het zijn als ik nu, na een zorgvuldig opgebouwd betoog van 280 woorden, ook nog twintig woorden wijd aan de mindere kanten van mijn idee? Jammer dat mijn driehonderd woorden nu zijn verbruikt. 

Roel Reuser, adviseur contractering en risicomanagement bij Twynstra Gudde

Reageer op de column via mail of twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel