artikel

Tweede leven voor Muziekzaal?

bouwbreed Premium

Tweede leven voor Muziekzaal?

Waarschijnlijk gaat de Glazen Muziekzaal in de Beurs van Berlage een tweede leven tegemoet. Dat wil zeggen, de succesvolle binnenzaal met een uitstekende akoestiek voor een totale investering indertijd van ongeveer 1,0 miljoen euro, inclusief onderconstructie en luchtbehandeling, moet weg.

De directie van de Beurs van Berlage zag enkele jaren geleden het NedPhO vertrekken, die aanleiding was voor het bouwen van de zaal. Inmiddels heeft dit mooie exemplaar van de hightech architectuur zich ook bewezen als typisch Amsterdam: er vinden veel congressen en lezingen plaats; de burgemeester hield er zijn persconferenties over de troonswisseling; de Heinekenprijzen van de KNAW worden er uitgereikt en Booosting vierde er haar 25-jarig bestaan. Kortom, een bekende plek in hartje Amsterdam. Maar het management heerst, niet de emoties en derhalve moet de zaal worden verwijderd.

Volgende vraag is: hoe doe je dat? Laten afbreken, afvoeren en veel puin veroorzaken? Of identificeren, fotograferen, documenteren, demonteren, afvoeren in containers, opslaan en via een soort marktplaats.nl proberen te verkopen? Het verkoopt het best nog als levende zaal. Dus om nog kans te lopen op hergebruik, moet je zoiets met geduld in gang zetten een paar jaar voor demontage. Wij kregen in de pre-digitale tijd veel constructies terug die na 10 jaar winkeldochter toch naar de afvalverwerking gingen. Opvallende ontwerpen moeten als geheel worden geaccepteerd en weer opgebouwd. Niet een deel, niet de helft maar geheel. Kardinaal Eijk heeft besloten zo’n 1000 kerken te sluiten. Dat zijn in principe de grote ruimten waarin die Glazen Muziekzaal opnieuw kan functioneren. Maar dan moet er wel enige managementinspanning tegenover staan. Een site ‘Second Life for Buildings’ werkt misschien. Het is aan de digitale generatie haar best te doen.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft

Reageer op dit artikel