artikel

Mobiele brug op één vrachtwagen

bouwbreed

Jan Sint Nicolaas Alle onderdelen van de innovatieve mobiele personenbrug van Event Bridge komen met één vrachtwagen aan op de bouwplaats. Voor het transport van gangbare mobiele bruggen zijn doorgaans meerdere transporten nodig.

Tijdelijke voetgangersbrug komt goed van pas bij sportevenementen en wegwerkzaamheden

Tijdelijke voetgangersbruggen worden veel toegepast bij (sport)evenementen, maar bijvoorbeeld ook bij wegwerkzaamheden van langere duur. Ze voorkomen dat mensen grote omwegen moeten maken om op hun bestemming te komen. Hiervoor bestaan zelfs normen.

Bedenker Frank de Groof, eigenaar van Event Bridge, maakte sportevenementen mee waarbij hij zich afvroeg waarom niet was gekozen voor een voetgangersbrug. Mensen moesten bijvoorbeeld een parcours oversteken tijdens een wielercriterium in zijn geboorteplaats Maarheeze. Dit leverde soms gevaarlijke situaties op.

De Groof vroeg zich af of het misschien te duur was om tijdelijke bruggen te installeren. Later, bij de marathon van Eindhoven, zag hij militairen van de genie in de weer die baileybruggen bouwden. “Groot, zwaar en heel veel mensen. Een dure oplossing dus”, dacht hij. “Dat kan efficiënter.”

De Brabander bedacht een concept waarvan de onderdelen (de poten, de stalen bordessen en trappen met de houten vloerdelen) op een enkele vrachtwagen passen. De basisopstelling kan volgens De Groof door twee mensen binnen drie uur worden opgebouwd. Zijn mobiele personenbrug past precies op een standaard 40 voets containerchassis en heeft een standaardoverspanning van ruim 11 meter.

Bij een parallelle opstelling betekent dit, inclusief de trappen, een totaal ruimtebeslag van 30 meter, met een breedte van 2,70 meter. Diverse opstellingen zijn echter mogelijk door de modulaire opzet. De monteurs van Event Bridge bouwen de brug op de grond op, waarna deze met behulp van een kraan op de juiste hoogte wordt getild. De delen zijn onderling gekoppeld door middel van pen-gatverbindingen. De ondergrond mag ongelijk zijn: met elke poot afzonderlijk wordt de brug waterpas gesteld.

De Groof verwacht met zijn volgens NEN EN 1090 geproduceerde personenbrug opdrachtgevers te bereiken die deze oplossing bij evenementen en wegwerkzaamheden tot nu toe te kostbaar vonden. De ondernemer ziet een kostenreductie van bijna 70 procent ten opzichte van bestaande systemen dankzij de grotere efficiëncy bij vervoer en installatie. De officiële introductie van de brug heeft volgende maand plaats tijdens het WK veldrijden in Hoogerheide.

Reageer op dit artikel