artikel

‘Markt wil niet met nul rendement bouwen. Wij wel’

bouwbreed Premium

Door een uitgekiend bouw- en financieringsconcept kunnen corporaties weer gaan bouwen, stelt Bert Wijbenga, bestuursvoorzitter van corporatie Woonbron.

Van onze redactie economie

Breedlachend zitten Woonbron-bestuursvoorzitter Bert Wijbenga en de Rotterdamse wethouder wonen Hamit Karakus maandagmorgen op het hoofdkantoor van Woonbron. “Het voelt als een markering van de oude en de nieuwe tijd”, kondigt Wijbenga aan.

Samen met de gemeente heeft de Rotterdamse corporatie een manier gevonden om zonder verliezen nieuwe eengezinswoningen voor sociale huurders te bouwen. “Het is geen rocket science, maar het is wel hard werken geweest.”

De toverwoorden: systeembouw, minder gemeentelijke rompslomp en bijbehorende kosten, en uitstel van grondkosten. “Niet allemaal hemelbestormend per onderdeel”, zegt Wijbenga. Maar bij elkaar wordt het voor het eerst mogelijk om dit soort woningen zonder verlies te bouwen.

Het belang van Rotterdam en daarmee Karakus is gezinnen vasthouden in de stad en vooral in de oude wijken. Marktpartijen bouwen volgens hem dit soort woningen niet. Wijbenga knikt: “Niemand in de markt heeft zin om met nul rendement te investeren. Wij wel.”

Overbodig

De Woonbron-constructie kost de gemeente niets extra’s, bezweert Karakus. Sterker nog, de gemeente hoeft minder te doen. Karakus: “Uitgangspunt is dat je geen overbodig werk doet.” Dus niet dezelfde type woningen opnieuw laten keuren. “Wat mij betreft wordt dit ook de werkwijze voor andere projecten in Rotterdam”, stelt hij voor.

De eerste 33 woningen worden dit jaar door Waal Bouw in Rotterdam Hoog-vliet gebouwd en opgeleverd. De bouwer uit Vlaardingen won van vijftien andere bouwers de design & construct opdracht. Onderdeel van de opdracht is ook vijftien jaar onderhoud van de woningen. “Heel veel bouwers willen en kunnen dat”, merkte Wijbenga. Door het uitbesteden is Woonbron goedkoper uit.

Reageer op dit artikel