artikel

Koninklijk zonnetje

bouwbreed

Koninklijk zonnetje

Op 14 januari kreeg de bouwsector een hart onder de riem gestoken. Op de traditionele nieuwjaarsreceptie van de koning en de koningin komen zo’n vierhonderd vertegenwoordigers uit het hele land.

Ieder jaar worden uit een sector die van maatschappelijk belang is zo’n vijftig vertegenwoordigers op persoonlijke titel uitgenodigd. Voor de allereerste nieuwjaarsreceptie van onze nieuwe koning was de bouwsector uitgekozen.

Er was een bont gezelschap uit onze sector aanwezig, een leuke mix. Hulde voor de keuze om de Nederlandse kampioenen metselen en voegen uit te nodigen! Het was wel even schrikken, zeiden de jongemannen. In het Paleis op de Dam werden we uren leuk bezig gehouden door de hofhouding, voor we uiteindelijk als laatsten in een hele lange rij onze voorleeskaart mochten afgeven. Om de beurt werden we aangekondigd bij de majesteiten en mochten we een handje geven.

In zijn nieuwjaarstoespraak had de koning mooie woorden over voor de bouwsector: “De veelzijdigheid en het vernieuwend vakmanschap van de bouwsector zijn indrukwekkend.” Ik citeer uit een filmpje van het koninklijk huis, we mogen natuurlijk niets verklappen wat zij niet zelf naar buiten brengen. Na de toespraken kwamen Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix met ons praten. Wij hadden onszelf verdeeld in kleinere groepjes, zodat echte gesprekken mogelijk waren.

Tja, en daar mag ik dus niks over zeggen. Waarom dan toch een hele column hierover? Is het zo belangrijk dat er wat mensen handjes hebben gegeven aan het koninklijk paar? Nee, het is helemaal niet zo belangrijk wie er precies waren en wat er precies gezegd werd. Wat ik wel belangrijk vind, is het simpele feit dat de bouwsector aan het begin van 2014 in een koninklijk zonnetje is gezet. En een zonnetje in de winter is goed om de groei te stimuleren. Op naar een koninklijke lente in de bouwsector!

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel