artikel

Innovaties van hogesterktebeton

bouwbreed Premium

Innovaties van hogesterktebeton

Hi-Con en Bruil hebben innovaties met CRC (Compact Reinforced Composite) ontwikkeld. Het gaat om dunne balkons die aan een getunnelde constructie worden ‘geklikt’ en stapelbare gevelpanelen gevuld met isolatiemateriaal en decoratieve elementen die voor gevels worden gehangen.

CRC is een hogesterktebeton van zand, staalvezels, water en een speciaal soort cement. Het komt van oorsprong uit Denemarken. Hi-Con Nederland uit Weert levert trappen, balkons, bordessen en andere elementen voor de bouw. Ze worden vervaardigd in de fabriek van Bruil Prefab in Weert. Hi-Con en Bruil werken nu samen aan een systeem om slanke balkons achteraf aan een getunneld casco te bevestigen. De werknaam van deze innovatie is ‘clickon’.

Een tweede innovatie betreft dragende gevelelementen van CRC, gevuld met isolatiemateriaal. De derde innovatie heeft Nederland nog niet bereikt. Het gaat om gevelelementen met een patroon van ronde openingen, toegepast bij een faculteitsgebouw van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Op Gevel 2014 was een schaalmodel te zien.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de innovaties met Compact Reinforced Composite

 

Het gevelelementen met een patroon van ronde openingen zoals dit te zien was op Gevel 2014.

Foto: Frans van Velden.

Reageer op dit artikel