artikel

(H)erken de expert

bouwbreed

(H)erken de expert

Best Value Procurement (BVP) is een ware hype aan het worden bij de inkoop van bouw- en infrastructuurprojecten. BVP helpt de opdrachtgever namelijk om nóg meer los te laten. Hij kan direct op zoek naar de expert. Maar: hij is nog steeds geneigd om eerst zelf aan de slag te gaan. Niet effectief, maar wel begrijpelijk.

Ik leg het uit aan de hand van een herkenbare situatie. Stel er is een probleem: mijn rioolafvoer is chronisch verstopt. Als trotse techneut rommel ik liever wat aan dan het over te laten aan iemand die zegt dat hij expert is. Eerst ga ik op zoek naar de oorzaak, ga het waarschijnlijke probleem bepalen en vervolgens het riool doortrekken, putjes en zwanenhalzen leegmaken en doorspoelen. Misschien lukt het, misschien ook niet.

Ik had gewoon meteen een expert moeten zoeken. Maar hoe kan ik weten wie de juiste man is? In loodgietersland is dat niet zo ingewikkeld. Hij moet mij in vijf minuten kunnen vertellen dat bijvoorbeeld een verzamelleiding te weinig afschot heeft en slecht is aangesloten op de hoofdafvoer. Ik zou onder de indruk zijn. Nog meer als de expert vertelt dat hij twee uur nodig heeft om de aansluiting duurzaam te herstellen en het systeem schoon te maken. Zijn verhaal is zo simpel. Hoe kan dat? Als de expert vervolgens uitlegt dat hij al tien jaar ervaring heeft, 5670 rioolontstoppingen heeft uitgevoerd, 99 procent daarvan binnen twee uur oplost en dat de kans dat hij moet terugkomen een op de duizend is, zie ik hem als de expert.

Wat voor deze verstopping geldt, gaat vaak ook op voor vraagstukken in grote, complexe bouwprojecten. Inzicht ontstaat als de expert-aannemer simpel kan uitleggen hoe het project van a tot z binnen tijd en budget verloopt. En als hij zijn expertise onderbouwt met bewijzen. Alleen dan gunt de opdrachtgever deze aannemer zijn project.

Opdrachtnemers zullen hun performance dus moeten gaan meten: hun klanttevredenheid, de werken die ze binnen tijd en budget hebben opgeleverd, en verder alles wat hun expertise onderbouwt. Dan kunnen ze opdrachtgevers aantonen dat ze expert zijn en zullen ook de controlefreaks BVP omarmen.

Eelco Nap, business consultant inkoopstrategie en tender-support bij Balance

Reageer op dit artikel