artikel

Een nieuw jaar

bouwbreed Premium

Een nieuw jaar

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2014. Het is altijd spannend wat zo’n nieuw jaar voor ons in petto heeft. Als we uitgaan van de voorspellingen van het Economisch Instituut voor de Bouw dan moeten we dit jaar uitzitten.

Pas vanaf 2015 verwacht het EIB in alle sectoren weer enige groei. De daling van de werkgelegenheid gaat minder snel, en het aantal verstrekte starterslening stijgt weer wat. Positieve signalen, maar het is allemaal nog erg broos. De berichten van instituten zoals het EIB en het CBS zijn niet voor niets uitermate voorzichtig. Echter, als we het optimistisch benaderen en goed turen, lijken we aan het einde van de tunnel toch het licht te kunnen zien.

De woningmarkt komt immers weer langzaam in beweging. De prijzen zijn sterk gedaald waardoor er een gunstige prijs-kwaliteitverhouding is ontstaan. Tegelijkertijd blijft het voor veel potentiële kopers lastig om door de aangescherpte bancaire regels een woningaankoop te financieren. En als we het toch over de prijs en financiering hebben, een nieuwbouwwoning wordt nog steeds fiscaal benadeeld. Immers, het verschil van 19 procent btw tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning is er ook dit jaar nog steeds!

De vraag naar nieuwe woningen, met goede energetische eigenschappen, een goede ligging, eigentijds comfort en een juiste uitstraling is door de economische situatie de afgelopen jaren telkens uitgesteld. Maar de behoefte aan een invulling van andere woonwensen neemt alleen maar toe. Potentiële kopers zijn zich sterk aan het oriënteren en het koopmoment komt steeds dichterbij.

Ondanks deze positieve signalen ben ik er helaas van overtuigd dat het voor onze sector geen gemakkelijk jaar wordt. Ik zie bijvoorbeeld woningcorporaties keihard ingrijpen in hun werkapparaten en uitermate voorzichtig zijn met opdrachtverlening. Kortom, er zal nog veel pijn worden geleden voordat we de zaak weer goed op de rit hebben. Overigens wil ik zeker niet in mineur eindigen want we zijn natuurlijk wél op de goede weg!

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel