artikel

Wethouders aller steden, verenigt u

bouwbreed Premium

Wethouders aller steden, verenigt u

Raar eigenlijk, dat we zo weinig van wethouders horen. Ik heb ze ooit praktische dromers genoemd. Het vak van wethouder is namelijk een van de weinige beroepen waar iemand met een idee nog in staat is dat in vier jaar handen en voeten te geven. Waarom zien we daar dan toch zo weinig van?

Ik denk dat het net zo werkt als met kunstenaars en voetballers. Soms heb je een aantal hele goeden, maar meestal heb je er veel met middelmatige kwaliteiten van wie je de naam al weer snel vergeten bent. Hoe komt het dat er soms wel een individuele wethouder of een klein groepje wethouders is die het verschil weet te maken?

In feite gaat het om wethouders die twee dingen erg goed kunnen: een onderwerp beeldend en meestal snel en gezaghebbend agenderen. En vervolgens, dat politieke wensbeeld snel kunnen vertalen in voldoende concrete acties. Zo kan in een looptijd van vier jaar beleid van richting veranderd worden. Juist nu er voorzichtig herstel optreedt en er veel nieuwe taken (en weinig budget) naar de gemeenten komen, zijn er kansen voor praktische dromers.

Een voorbeeld. In vier jaar tijd moet een wethouder de energieopwekking in zijn gemeente moeten kunnen transformeren. Voor een gemiddelde gemeente is een handvol windmolens genoeg om tot duurzame energieproductie te komen. Eén jaar voorbereiding en debat. Een half jaar besluitvorming. Aanbesteden. Bouwen. En oogsten. Als de wethouder dit verkoopt onder drie motto’s, dan moet dat kunnen. Minder CO2 is motto 1. Motto 2 is het nieuwe, lokale eigenaarschap van energie. En motto 3 is tijdelijkheid. Die molens zijn, eenmaal afgeschreven, ook zo weer verwijderd.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel