artikel

Vacature: stagiair

bouwbreed Premium

Vacature: stagiair

Het woord vacature in combinatie met stage in onze branche. Voor mij was dit een nieuw verschijnsel; op een vacaturepagina van een collega een rits met stagefuncties. Een uitgebreide functiebeschrijving met de vermelding wat je allemaal zelfstandig moet kunnen en van wanneer tot wanneer. Met vergoeding, dat dan wel weer, circa 400 euro per maand.

Stage loop je om ervaring op te doen in een functie en onder begeleiding van een ‘vakvolwassen’ medewerker. Het is een additionele plek, dit betekent dat je ‘er extra bij loopt’. Een stagiair marketing die een geheel nieuwe huisstijl zelfstandig moet begeleiden klinkt als een uitdaging, maar is verdringing. Werkgevers zoeken natuurlijk naar creatieve oplossingen om kosten te besparen; een zwangerschapsverlof opvangen met een stagiair is dan natuurlijk verleidelijk.

Wij zijn het beste leerbedrijf infra 2013. Opleiden en kennis delen met jonge mensen zit in ons DNA. Een verzoek om stage wordt niet snel afgewezen en niet alleen bij ons, veel van de mkb-bedrijven zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid ons vakmanschap over te dragen en te behouden. Opleiden doe je uit overtuiging en met trots. Op de sites of tweets van de meeste mkb-collega’s kom ik de ‘stageverzoeken’ niet tegen. Ook de BBL-leerlingen van bijvoorbeeld het SPG InfraVak vinden over het algemeen hun plek bij het familiaire middenbedrijf en minder bij het grootbedrijf. Deze jongens vallen dan ook met hun uurtarief van circa 25 euro binnen de bouw-cao en dat kunnen we meer dan een vergoeding noemen.

De afgelopen periode is het aantal leerbedrijven in onze branche met 1000 afgenomen. In de periode 2010-2011 op het vmbo en mbo waren er circa 17.000 leerlingen bezig met een bouwopleiding en in 2012-2013 waren dit er nog 10.000. Dat loopt dus hard terug. Heel hard. We hebben er dus een uitdaging bij in onze branche. Laten we afspreken dat stages op welk niveau dan ook leerplekken zijn. En (tijdelijke) vacatures reguliere banen en ook dusdanig worden ingevuld. Bij voorkeur met een van de branchecollega’s die de afgelopen jaren hun baan kwijt zijn geraakt. Hebben zij ook een mooie kerst.

Karin Rog is hoofd Commercie & communicatie bij TWW Oldenzaal

Reageer op dit artikel