artikel

Taarten, toespraken en borrels

bouwbreed

Taarten, toespraken en borrels

Alfons van Marrewijk is bijzonder hoogleraar in de bedrijfsantropologie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de cultuur in bouwprojecten.

Ja, u leest het goed! Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar cultuurverschillen en cultuurontwikkeling tijdens de plan- en uitvoeringsfase van bouwprojecten. Van Marrewijk gaf hierover een masterclass voor de partners in het netwerk Vernieuwing Bouw. In een bouwproject komen vele organisatieculturen samen. Soms ook nog een publieke cultuur aan de kant van de opdrachtgever, en meerdere bedrijfsculturen aan de kant van de marktpartijen.

Weinig verrassend: aan cultuur wordt nauwelijks aandacht besteed. We zijn enorm op de inhoud gericht in projecten, niet op de relatie tussen mensen. Terwijl die relatie ook veel bijdraagt aan het eindresultaat. Cultuur uit zich in houding en gedrag. En heeft dus ook invloed op hoe wij samenwerken. Inmiddels zijn Project Start Ups (PSU) aan het inburgeren. In een goede PSU wordt ook uitgebreid ingegaan op de relatie. Wie ben jij? Wie ben ik? Dat is pure winst voor projecten. Helaas, na de PSU trekt iedereen zich terug op zijn post, en verdwijnt het samengevoel weer langzaam achter de horizon. Iedereen duikt met zijn eigen duikbootje onder water en werkt op zijn eigen manier aan het projectresultaat. Als er een probleem ontstaat, is er weer contact. Je komt naar de oppervlakte en constateert dat je mijlenver uit elkaar bent.

Van Marrewijk laat zien dat het veel slimmer is om elkaar vaker te ontmoeten, en de klokken weer gelijk te zetten. Daarmee creëer je een gezamenlijke projectcultuur, in plaats van het gevecht tussen de diverse organisatieculturen. Begin met het samen vieren van alle overgangsmomenten. In antropologische termen zijn dat rituelen: transitiemomenten waar je gezamenlijk betekenis aan geeft. Bijvoorbeeld de bekende momenten als de eerste steen, of een tussenoplevering, maar ook het afronden van een ontwerpfase. Er zijn eigenlijk veel van die momenten te vinden in een project. Een hartekreet van een van de deelnemers: “Beste aanbesteders: begin met het feestelijk in ontvangst nemen van de biedingen!” De eindconclusie: taarten, toespraken en borrels zijn best belangrijk.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel

Reageer op dit artikel